23948sdkhjf

Danmark er en ø af lavvækst

Mens lande som Sverige og Tyskland for længst er ude af krisen, kæmper Danmark forsat med lav vækst og går dermed glip af milliarder, viser nye beregninger fra Dansk Byggeri
Her midt i sæsonen for prisuddelinger er det nærliggende at bruge en Oscar-metafor. For hvis Danmark, Sverige og Tyskland var nomineret til prisen for vækst, ville Danmark gå tomhændet hjem. Statuetten ville derimod gå til Sverige med Tyskland som nummer to.

Nye beregninger fra Dansk Byggeri viser, at Sverige allerede i 2010 var på samme niveau som før krisen. Tyskland kom det i 2011, mens Danmark først forventes at nå til det punkt i løbet af i år. Siden 2008 og frem til nu er Sveriges økonomi vokset med 14 procent, Tysklands økonomi er vokset med otte procent, mens Danmarks økonomi kun er vokset med cirka 1 procent.

Samtidig viser beregningerne, at hvis den danske økonomi havde haft samme vækstrater som svenskerne siden 2008, havde Danmarks årlige værdiskabelse, bruttonationalproduktet, været 233 mia. kroner, mens man med vækstrater som i Tyskland havde haft 122 mia. kroner mere at gøre godt med.

Var Danmark ligesom Sverige blevet 14 procent rigere siden 2008, havde det givet luft i økonomien til eksempelvis at investere i en Kattegatbro mellem Sjælland og Jylland, en havnetunnel i København, en afskaffelse af topskatten og samtidig betale alle udgifterne til folkeskolen, politiet, brandvæsnet, domstolene, fængslerne og 24.000 ekstra flygtninge.

Potentiale gik tabt

Cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg kalder det deprimerende, at Danmark i perioden 2010-2013 tabte potentiel økonomisk udvikling på gulvet i forhold til vores nabolande.

”Skiftende regeringers fejlslagne økonomiske politik har gjort Danmark til en ø af lavvækst i et hav af naboer, der er kommet hurtigere gennem krisen end os. Vi fik en henstilling fra EU, der gjorde, at vi har måttet føre en sparepolitik i en periode, hvor der var brug for det stik modsatte. I en højkonjunktur bør man holde igen økonomisk, mens man bør investere i en lavkonjunktur. Det forsømte man at gøre, og derfor tager det så lang tid at slippe krisen”, siger han.

Efterveer af boligboble

En af forklaringerne, på at Danmark halter bagefter på vækst, er efterveerne af boligboblen, der brast op til finanskrisen og dermed gjorde en del mennesker teknisk insolvente. Det blev man ikke ramt af i Sverige.

Den nuværende finanspolitik, hvor regeringen begynder at holde lidt igen, giver dog økonomisk mening, erkender Bo Sandberg.

”Efter syv tabte år – det er nærmest helt bibelsk – står vi stadig med et efterslæb i forhold til Tyskland og Sverige. Men det går bedre. Der er en beskeden fremgang, boligmarkedet er i bedring, beskæftigelsen går frem, og væksten er der trods alt, selv om der skal mere end en vækstrate på 1 procent til at lukke ”dødens gab”. Så det er fornuftigt nok, at man finanspolitisk begynder at træde en lille smule på bremsen. Fra byggeriets side kunne vi dog godt have tænkt os, at man satte mere gang i investeringerne i bygge- og anlæg”, siger han.

Selv om krisen ramte bygge- og anlægsbranchen hårdt, og mange år blev tabt på gulvet, har krisen medført enkelte gode ting, mener Bo Sandberg.

”Krisen har været med til at trimme branchen. Virksomhederne har fået større fokus på risiko og indtjening, og samtidig er konkurrenceforholdene blevet skærpet. Så på en trist baggrund er man blevet bedre rustet til den fremtidige udfordring”, siger han.

Læs også: " Virksomheder blev trimmet under krisen ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156