23948sdkhjf

Organisation ønsker grøn renoveringspulje

Lokalforeningsformand i Dansk Byggeri bakker op om grøn energirenoveringspulje til andelsboligforeninger
Mange andelsforeninger rundt omkring i landet vil gerne energirenovere, men fordi de i perioden 1989 til 1998 blev tvunget til at optage et såkaldt IS35-lån, er deres gæld i dag højere, end da de i sin tid optog lånene.

Samtidig rammes de dobbelt så hårdt, fordi regeringen ifølge ABF (Andelsforeningernes Fællesrepræsentation red.) kun har tilgodeset boligejerne, da den ved sin indtrædelse genindførte håndværkerfradraget.

”Ved den nuværende ordning kan andelsforeninger ikke gøre brug af håndværkerfradraget, når de vil lave udvendig klimasikring af deres boliger. Dermed står bebyggelsen tilbage i forfald, men vi mener, at en grøn energirenoveringspulje målrettet andelsboligforeningerne vil være en stærk motiverende faktor for at komme i gang med energirenoveringerne i andelsforeningerne, og det vil være til fordel for beskæftigelsen i byggeriet”, siger Jan Hansen, direktør i ABF.

”De er låst på arme og ben”

Ifølge Danmarks statistik er der ca. 208.000 (pr. november 2014) private andelsboliger i Danmark, og ifølge SKATs oplysninger kan man:

”Som andelshaver eller ejer få håndværkerfradrag for vedligeholdelsesarbejde og forbedringer, der er udført under din individuelle råderet”.

Det betyder i praksis for rigtig mange andelshavere, at de ikke kan få håndværkerfradraget for at klimasikre eksempelvis vinduer, fordi det er et fælles anliggende. Problematisk, mener lokalforeningsformand i Dansk Byggeri Vejen-Grindsted, Poul Victor Sunesen:

”Jeg skal ikke kunne sige, om andelsforeningerne så har nogle andre fordele, som boligejere ikke har. Men mange af foreningerne har jo en alder efterhånden, hvor bygningerne trænger til en renovering, og det virker som om, de er låst på arme og ben”, siger Poul Victor Sunesen.

Bakker op om grøn energipulje

Alene de seneste 10 år er antallet af andelsboliger tidoblet. Ifølge andelsboligforeninger.com er der 864 registrerede andelsboligforeninger i hele Danmark, hvoraf de fleste ligger i Region Hovedstaden, mens der er næsten lige mange i Midtjylland og i Syddanmark, nemlig 171 og 160 andelsforeninger.

Dermed vil det i høj grad gavne beskæftigelsen i byggeriet i Vejen i Region Syddanmark, hvor Poul Victor Sunesen har sin tømrer- og snedkervirksomhed, Dahl Nielsen & Sunesen, hvis regeringen tilgodeså andelsboligforeningerne med en grøn energirenoveringspulje.

”Det synes jeg bestemt. Det er synd for dem, at de ikke kan få tingene lavet, og grøn energirenovering er noget, som vi alle får noget ud af. Vi kunne tydeligt mærke, da håndværkerfradraget kom igen, så jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle være nogen god ide med en grøn energirenoveringspulje til andelsboligforeningerne”, siger Poul Victor Sunesen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157