23948sdkhjf

Ny fond skal gøre det ud for kædeansvar

Beskæftigelsesministeriet har netop fremsat et lovforslag, der implementerer EU-direktivs bestemmelser om kædeansvar
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har fundet en vej til at undgå kædeansvar i forbindelse med udstationering af arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen: En ny fond.

Det er EU, der i kraft af det såkaldte håndhævelsesdirektiv har besluttet, at udstationeret arbejdskraft skal sikres bedre og ikke bliver snydt for eksempelvis løn. Svaret er ifølge direktivet kædeansvar, så den virksomhed, der har kontrakt med den udenlandske underentreprenør, i sidste ende hæfter. Det er imidlertid ikke en løsning, som arbejdsmarkedets hovedorganisationer bryder sig om.

LO og DA har derfor opfordret til, at der oprettes en ny fond, som alle virksomheder bidrager til og som sikrer de udenlandske ansatte på samme måde som et kædeansvar. Den ide har regeringen købt.

”Den danske model udgør en grundsten i vores velfærdssamfund. Derfor er jeg glad for, at vi med fonden kan sikre ordnede forhold for udstationerede ansatte i Danmark – uden at indføre kædeansvar og gå på kompromis med den danske model. Det er for mig helt afgørende”, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

”Fonden illustrerer på glimrende vis, at det unikke danske trepartssamarbejde lever i bedste velgående. Parterne har været meget konstruktive, og vores fælles interesse i at finde sammen om løsninger, som er hele kernen i den danske model, har igen vist sin styrke”, siger ministeren.

En ny slags LG-fond

Beskæftigelsesministeriet har netop sendt et lovforslag i høring. Man lægger op til, at fonden skal inddrive løn og bod, hvor en udenlandsk arbejdsgiver ikke har betalt som afgjort i det fagretlige system. Fonden vil omfatte udstationerede lønmodtagere, der arbejder i Danmark og er omfattet af en dansk overenskomst.

Fonden etableres som en selvstændig enhed, der administreres af ATP på samme måde som Lønmodtagernes Garantifond (LG). Fonden skal finansieres af alle ATP-pligtige danske arbejdsgivere og alle udenlandske virksomheder med ansatte, der leverer tjenesteydelser i Danmark.

Stopper ikke social dumping

Det var DI og CO-industri, der i efteråret 2014 foreslog hovedorganisationerne DA og LO at arbejde for en fondskonstruktion for at undgå et decideret kædeansvar.

Ikke alle parter på arbejdsmarkedet er dog lige begejstrede for modellen.

Byggegruppen i 3F mener ikke, at fondsløsningen er en fyldestgørende implementering af direktivet og synes heller ikke, det løser alle problemer.

”Det vil ikke modvirke social dumping. Den virksomhed, som entrerer med de udenlandske firmaer og dermed tjener penge på forholdet, bør også være økonomisk ansvarlig. Når alle betaler via en fond, vil det ikke føre til adfærdsændring, men alene være et plaster på såret for nogle udstationerede medarbejdere”, siger Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen.

Også den kristelige fagforening Krifa synes, der er tale om en dårlig løsning, idet ordningen alene sikrer udenlandsk arbejdskraft, der er omfattet af dansk overenskomst. Krifa mener derfor, at fondsløsningen bør suppleres med Krifas ofte fremsatte ønske om en lovbestemt mindsteløn, et forslag som arbejdsmarkedets parter afviser.

Fakta
Beskæftigelsesministeriet har netop fremsat lovforslag om ”Lov om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede.
Alle arbejdsgivere, der indbetaler ATP-bidrag for deres ansatte til ATP, skal betale til fonden.
Også arbejdsgivere, der midlertidigt leverer en tjenesteydelse i Danmark og som ikke indbetaler ATP-bidrag for deres ansatte, skal betale til fonden.
Beskæftigelsesministeriet fastsætter bidraget, der i første omgang forventes at blive cirka ni kroner per medarbejder og derefter fem kroner per medarbejder.
Fonden dækker efter nærmere bestemmelser løntilgodehavender for udstationerede medarbejdere.
Fonden kan påligne såvel danske hvervgivere som udenlandske virksomheder ekstrabidrag i tilfælde af de pågældendes involvering i sager vedrørende manglende lønudbetalinger.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125