23948sdkhjf

Vi skal bygge med og ikke imod naturen

Fugt er naturligt og skal naturligt bearbejdes ved nybyggeri og renoveringer. Den største fejl, vi kan begå, når vi vil holde vores hjem og arbejdspladser tørre, er at forsegle vores bygninger så de ikke kan ånde, siger entreprenør og arkitekt
Det kan ikke altid betale sig at kæmpe mod fugt. Ikke i et land, hvor luftfugtigheden ofte ligger omkring de 80-90 stykker, i hvert fald om vinteren.

Derfor bør man som arkitekter og udførende i for eksempel store renoveringsager søge at arbejde med naturen og ikke kæmpe imodden”, siger Thomas Lundgren, kommunikations- og markedsansvarlig hos entreprenørvirksomheden Kim Siestø A/S, til Ark Byg.

Virksomheden har i flere år søgt at fremme materialer, der bygger med - og mod naturen, og derfor har Kim Siestø allieret sig med direktør Jørgen Hempel, der med base i Hemp Eco Systems, Schweiz, har arbejdet med industriel hamp som et også arkitektonisk indslag i bygninger i både Frankrig, Holland og England.

Han er ikke i tvivl om, at hamp, brugt rigtigt og af de rigtige håndværkere, har en stor fremtid herhjemme:

”Vi skal ikke blokere naturen, men række hånden ud. Hamp er teknisk afprøvet i udlandet som isoleringsmateriale i mange byggeløsninger, som jeg selv har været med til, og er hurtigere, billigere og sundere at bygge med end traditionelle byggematerialer”, siger han til ArkByg.

Fortidens gode løsninger

Han tilføjer:

”I dag siger vi for eksempel, at fortidens producenter af de store vægtæpper, der prydede de bedre hjem, var rigtig dygtige. Det var de også, men deres motiver var også at løse et teknisk problem, som vi har glemt, nemlig at beskytte boligerne mod fugtproblemer i takt med at opvarmning med kakkelovne og så videre blev mere effektiv. Der var luft mellem tæpperne og væggene og dermed løste man flere opvarmnings- og fugtproblemer. Det er den tankegang, vi skal tilbage til, mener Jørgen Hempel.

Thomas Lundgren supplerer:

”Vi må ikke bo i plasticposer. At forsegle vores hjem fuldstændigt er langt dårligere end at prøve at bearbejde fugten naturligt. For fugt er naturligt, det handler om at gøre vores boliger og arbejdspladser åndbare. Og så kan industriel hamp også bruges i forbindelse med renovering af fredede bygninger, hvor man kun får mulighed for at isolere på indersiden, fordi ydersiden skal bevares”, siger han.

Som et isbjerg

Også Bygherreforeningens projektchef, arkitekt Graves Simonsen, har efterlyst mere opsamling af viden:

”Jeg er ikke i tvivl om, at også cradle-to-cradle idéerne, som nu er udgivet på dansk, falder i tråd med mange af Jørgen Hempels tanker om det menneskevenlige byggeri. Som isbjerget gemmer også det ægte bæredygtige på en mængde viden og kompetencer, der venter på at folde sig ud. Vi skal til gengæld blive bedre til at samle den viden, så vi kan bruge den konstruktivt”, har han tidligere sagt til Ark Byg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11