23948sdkhjf

Byggeriet som vækstlokomotiv taber også lidt af dampen

Dansk Byggeri er enig med de økonomiske vismænd i, at den økonomiske fremgang i år bliver ganske moderat
Byggeriet har haft et flot 2015 med markant stigning i omsætningen. Dampen går imidlertid noget af lokomotivet i år.

Vismændene – Formandskabet for De Økonomiske Råd – opdaterede i går deres prognose for den økonomiske udvikling de kommende år, og der er tale om en markant nedskrivning af skønnet for væksten i 2016. Vismændene skønner nu en vækst i det danske bruttonationalprodukt på 1,1 procent i år. Det er blot halvt så meget, som de vurderede for bare fire måneder siden.

Det er især eksporten, det kniber med, mens vismændene skønner, at der vil blive en realvækst på 2,1 procent i den indenlandske efterspørgsel.

Formandskabet for De Økonomiske Råd regner med en lille fremgang i det private forbrug til 2,5 procent og en fremgang på hele 4,8 procent i erhvervslivets investeringer. Fremgangen i boliginvesteringerne skønnes at lande på blot 1,2 procent, mens vismændene imødeser et stort fald på ikke mindre end 7 procent i de offentlige investeringer.

”Der er alt i alt tale om en kraftig nedjustering af forventningerne til den økonomiske vækst. Det illustrerer, at dansk økonomi endnu ikke er i et selvbærende opsving. Vi har formentlig lagt finanskrisen bag os, men der er fortsat tale om lav vækst”, siger Bo Sandberg, cheføkonom i brancheorganisationen Dansk Byggeri.

Fortsat fremgang i år

Byggeriet var et af vækstlokomotiverne i 2015. Endnu er der ikke offentliggjort tal for byggeriets samlede omsætning, men Bo Sandberg vurderer på baggrund af omsætningstallene for de første 11 måneder en fremgang på 6,5 til syv procent i forhold til 2014.

”Fremgangen vil fortsætte i 2016, men i et mere moderat tempo. Forventningerne til boliginvesteringerne er fortsat beherskede, og vurderingen af erhvervslivets investeringer er kraftigt nedjusteret i forhold til efteråret. Samtidig vil det markante fald i de offentlige investeringer kunne mærkes. Vi advarer mod at tro, at man kan finjustere aktivitetsvirkningen af de offentlige investeringer og anbefaler, at der bliver kigget på investeringerne i forhold til, om de giver tilstrækkelig samfundsmæssig forrentning”, siger Bo Sandberg.

Finansusikkerhed smitter af

Selv om byggeriet primært er afhængig af den indenlandske efterspørgsel, kan international usikkerhed på de finansielle markeder få en afsmittende effekt på også byggeriet, hvis forbrugerne holder pengene på bankbogen, og erhvervslivet ikke tør investere.

Vismændene vurderer fortsat fremgang i beskæftigelsen og noterer, at manglen på arbejdskraft i byggeriet er tiltaget men fortsat er under niveauet i 2006. Man noterer også, at arbejdskraftmangel ikke har givet anledning til et betydeligt lønpres. I byggeriet faldt lønstigningstakten således markant i tredje kvartal efter stigende tendens uafbrudt siden begyndelsen af 2014.

Dansk Byggeri er enige med vismændene i udsigterne til et gradvis forøget pres på arbejdsmarkedet, men understreger, at der endnu ikke er grund til at tale om generelle flaskehalse i byggeriet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121