23948sdkhjf

Aarhus sender storbysignaler ud i verden

Danmarks næststørste by kan få en skyline, der for alvor går i højden, i den sydlige havnebydel. Revideret højhuspolitik er sendt i høring
Aarhus kan få et nyt dynamisk kvarter og en ikonisk skyline i det bynære område syd for Dokk1 og Europaplads.

Det er et areal med en attraktiv placering tæt midtbyen, og som - ifølge Camilla Fabricius (S), formand for Teknik- og Miljøudvalget - kan udvikle sig i kølvandet på Aarhus Kommunes reviderede højhuspolitik, som er i høring frem til 26. februar.

”Med den nye højhuspolitik lægger vi op til en ny måde at se på byen. Der kan bygges højt og stadig med respekt for de gamle bygninger og omgivelserne, men det er afgørende, at vi som politikere stiller betingelser, blandt andet med krav til kvalitet i byggeriet, til bæredygtighed og social ansvarlighed”, siger hun til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Skoler ind i højhusene

Helt konkret kan det ifølge Camilla Fabricius være indarbejdelse af skoler og daginstitutioner i de høje bygninger, og en sikring af, at områderne tilgodeser almindelige menneskers liv.

”Der er for mange eksempler på høje anonyme erhvervsbygninger, der ikke giver plads til byliv”, siger hun.

Hun påpeger, at mange naturligt nok er skeptiske, når høje bygninger melder deres indtog, men at mange også bliver positivt overraskede, når de er færdigbyggede:

”Kunstmuseet Aros med den farvede runde gangbro er jo for eksempel blevet et nyt vartegn for byen”, siger hun.

Chicago som forbillede

Camilla Fabricius understreger, at forbereder man sig lige så grundigt som for eksempel i den amerikanske storby Chicago, er der større chance for at skabe noget med langtidsværdi.

”I USA arbejder man meget med byens grundforløb og hvordan forskellige højder påvirker mennesker. Før man bygger, undersøger man nøje, hvordan bygningen fornemmes set fra alle vinkler og højder”, siger hun.

Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø, er i øjeblikket på barselsorlov. Derfor har Licitationen - Byggeriets Dagblad ikke kunnet få en kommentar, men i en pressemeddelelse udsendt fredag siger han:

”Med en ny højhuspolitik kan vi åbne for en urban skyline, der spiller sammen med tilgængelige og indbydende byrum. Forslaget tager hensyn til samspillet mellem nye og gamle bygninger, men stiller også krav til, at de nye bygninger skal bidrage til et godt byliv. Området har et kæmpe potentiale og kan binde havnen tættere sammen med midtbyen,”

Liv til byen

Den nye højhuspolitik skal sikre en række krav til de huse, der kan opføres i byrummet.

”Sydhavnskvarteret skal være en levende bydel, og det er derfor afgørende vigtigt, at højhusene giver offentlig adgang til borgerne, som kan få glæde af udsigten, restauranter på øverste etage og tagterasser”, mener Kristian Würtz.

Træer, buske og grønne områder skal invitere til ophold og fritidsaktiviteter i de åbne byrum. Samtidig skal Aarhus’ ikoniske sigtelinjer bevares – det indebærer blandt andet kigget fra Viborgvej mod Rådhustårnet og udsigten fra toppen af Jyllands Allé til Domkirkespiret.

Højhuse i Aarhus
Højhuspolitikken i Aarhus revideres nu efter et ønske fra Teknisk Udvalg og på grund af den stigende interesse for at opføre højhuse i området.
Trafikken til og fra området bliver koordineret med den kommende trafik- og mobilitetsplan for Aarhus midtby.
Høringsfasen for den reviderede højhuspolitik løber frem til 26. februar 2016
Camilla Fabricius (S) formand for Teknik og Miljøudvalget er blandt andet inspireret af Chicago, hvis bystyre har været gode til at arbejde med grundforløb og menneskelige skalaer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126