23948sdkhjf

Et henkastet vikingeskjold på 2.000 kvm

PLH Arkitekter har i samarbejde med blandt andre filminstruktøren Rumle Hammerich vundet konkurrencen om et nyt oplevelsescenter ved Trelleborg, Nordens vikinge-monument, der ventes optaget på Unescos verdensarvliste
Levende ild i pejsen, trætjære og vikingesejl.

Med projektet ”Det tabte skjold” har arkitektvirksomheden PLH vundet konkurrencen om et nyt oplevelses- og videncenter på Trelleborg ved Slagelse - med mål om at blive en kulturdestination, hvor vikingetiden som dramatisk og krigerisk historie bliver vakt til live.

Det skal ske i en nærværende fortælling på stedet, håber arkitekterne, der kommer til at arbejde tæt sammen med blandt andre filminstruktøren Rumle Hammerich, kendt for blandt andet spillefilmen Headhunter.

Skjold som inspiration

Ved Trelleborg har man fundet Danmarks eneste bevarede vikingeskjold, som har inspireret til udformningen af oplevelsescentret.

”En viking, der har boet på Trelleborg, har båret skjoldet og været i kamp her på stedet. Selve bygningen har vi placeret og udformet som det ’tabte skjold’ - lidt tilfældigt henkastet i kanten af skoven”, siger Søren Mølbak, partner hos PLH, i en pressemeddelelse.

Oplevelsescentret er føjet meget stilfærdigt ind i landskabet og ligger som et skævt, kæmpe skjold man kan gå op på og herfra få en fantastisk udsigt over selve Trelleborg.

Fortid og nutid

Det giver ifølge forslaget ”en respektfuld afstand til Trelleborg og samtidig en god visuel kontakt med selve borgen og landskabet. Målet har været at få fortiden forbundet med nutiden i ét greb hvor formidling, fortælling og form hænger sammen”, lyder det fra PLH.

Tegnestuen har kredset om at få iscenesættelsen af stedet til at være så dragende og nærværende som muligt. I selve udstillingen følger man en vikingefamilie.

”Vi har skruet op for vikingeatmosfæren med et gribende lyd-og billedunivers i udstillingsrummene, knitrende pejs i caféen, trætjære på det udvendige træværk og vikingesejl i facaden”, siger Søren Mølbak.

Kandidat til verdensarv

”Det er fra starten tænkt som et sanseligt videncenter hvor grænsen mellem udstilling og arkitektur, fortid og nutid, er så udvisket som muligt”, tilføjer han.

Ny Trelleborg har et areal på cirka 2.000 kvm og indeholder café, foyer, multifunktionelt foredragsområde, kontorer, mødelokaler, lokale til frivillige, værksted og udstillingsområder.

Trelleborg er et af Nordens vigtigste monumenter fra vikingetiden og forventes optaget på Unescos verdensarvliste over umistelige kulturmonumenter.

Ny Trelleborg har i sin arkitektur søgt at være ydmyg over for den primære attraktion, Trelleborg, og samtidig så stærk, at bygningen bliver et besøg værd i sig selv.

”Forslaget er fascinerende, enkelt, frodigt og komplekst. Det funktionelle og rumlige netværk, der er udspændt under skjoldet og indrammet af sejlene (..) understøtter formidlingen og giver frihed til arkitektonisk udfoldelse”, siger dommerkomiteen blandt andet om Det tabte skjold.

Vikingeholdet
Arkitektvirksomheden PLH har udviklet forslaget til det nye besøgscenter i samarbejde med ALL Atelier Lorentzen Langkilde, GHB Landskabsarkitekter, MOE Rådgivende Ingeniører, GODdesign ved udstillingsarkitekt Gert Olsen, filminstruktør Rumle Hammerich og art director Søren Buus.
Slagelse Kommune og Nationalmuseet har udskrevet konkurrencen Ny Trelleborg, som arkitekterne prækvalificerede sig til i sommeren 2015. Visionen for museet er at et besøg på Trelleborg ikke blot skal være en god museumsoplevelse, men en oplevelse for både sanser, følelser og læring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11