Kloakker af stål vigtigt våben i kampen mod rotterne
Dårlige kloakledninger giver de bedste forhold for rotter. Men stålrør kan være vejen til at holde gnaverne ude
Sådan oplever den lokale kloakmester Thomas Rasmussen fra Ronæs Entreprenør & Anlægsgartner ApS i Nr. Åby det i hvert fald.
Ugentligt får han tre til fire akutopkald om problemer med rotter fra for eksempel private, boligselskaber og erhvervsejendomme, hvor rotterne har gnavet sig igennem kloakrørene.
”Vi er udfordret af, at de gamle kloakker i Middelfart Kommune giver gode yngleforhold for rotterne. I kloakkerne har de mad og vand, og de kan komme ud af rørene, fordi der enten er huller på grund af tæring, eller fordi de kan gnave sig igennem.
Derfor har rotterne adgang til tørre og varme pladser, hvor de kan bygge rede. De gamle rør giver dem perfekte forhold, til at de kan formere sig. Det er en udfordring i hele landet”, siger Thomas Rasmussen.
Kræver snart renovering
Thomas Rasmussen bakkes op af en stikprøvekontrol foretaget af Danske tv-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTKV) i august 2015, som viste, at to ud af tre kloakker ved kommunale ejendomme er i en forfatning, der kræver renovering inden for få år.
Rotternes gode forhold i Middelfarts kloakker fik konsekvenser for Kim Stokholm og hans familie, som netop havde erhvervet sig et ældre hus på Strandvejen i Middelfart.
”Vi havde store lugtgener i kælderen. Trods udluftning og rengøring fortsatte problemet. Vi troede, at det var kloakafløbet, der lugtede, og derfor kontaktede vi en kloakmester”, siger Kim Stokholm.
Trods en tilstandsrapport, der havde frikendt huset for rotter, viste kloakmester Thomas Rasmussens tv- undersøgelser af kloaknettet under huset, at der var flere steder, hvor rotterne havde gnavet sig ud af rørene under gulvet for at bygge rede.
Rørskaderne gjorde udbedringen til en forsikringssag, og derfor blev Kim Stockholms udgifter dækket.
”Jeg anbefalede bygherrer at tænke langsigtet og få lagt rustfrie stålrør, som rotterne ikke kan gnave sig igennem særligt med tanke på det store rottetryk, vi oplever. Når rotterne ikke kan gnave sig ud, forringer vi også deres forhold og mulighed for at formere sig, samtidig med at vi sikrer, at de ikke kan komme ind i ejendommen og lave skader”, forklarer Thomas Rasmussen.
Rotter klatrer til syvende sal
Kloakmesteren og hans medarbejdere brød gulvet op de steder, hvor de gamle kloakrør lå, og erstattede de gennemgnavede kloakrør med stålrør.
Da husets faldstamme, som fører op til første sal, er af plastik, foretog kloakmesteren yderligere foranstaltninger for at sikre, at rotterne ikke kravler op gennem stålrørene og op til plastikrørene, hvor de kan gnave sig ud.
”Rotter kan stemme ryggen mod siden i røret og så kravle opad. Der er fundet rotter i syvende sals højde. Derfor monterede vi en såkaldt ”Gravid”, hvor røret bliver meget bredere i overgangen fra stålrør til plastikrør. Så kan rotten ikke stemme ryggen mod røret, og dermed kan den heller ikke kravle op til plastikrørene”, forklarer Thomas Rasmussen.
Dyrt og sundhedsskadeligt
Generelt opfordrer brancheforeningen Danske Kloakmestre både egne medlemmer, andre parter inden for bygge- og anlægsbranchen, forsikringsselskaber, politikere og bygherrer til at tænke langsigtet, når det kommer til at renovere kommunernes kloakrør og privates stikledninger.
”Vi er nødt til at vælge de rigtige løsninger fra starten, som ikke kræver løbende vedligeholdelse, og som rotterne ikke kan gnave sig igennem, hvis vi skal løse det stigende rotteproblem. Rotter er et dyrt og sundhedsskadeligt problem. Derfor er vi nødt til at vælge for eksempel stålrør, som giver rotterne dårlige betingelser for at formere sig”, siger formanden for Danske Kloakmestre, Henning Lübcke.
brahe