23948sdkhjf

Naturareal med mening vinder stor landskabspris

Mandag aften modtog landskabsarkitekterne fra SLA den eftertragtede Dansk Landskabspris, for deres arbejde med Novo Nordisk Naturpark. Virksomheden var i skarp konkurrence med blandt andre Cobe, GHB og Møller & Grønborg
Ved et stort prisarrangement på Christiansborg mandag aften gik Dansk Landskabspris 2015 til tegnestuen SLA, der får prisen for Novo Nordisk Naturpark.

”Vi er glade og stolte over den faglige tilkendegivelse, der ligger i at modtage prisen. Novo Nordisk Naturpark har kun kunnet realiseres gennem et fantastisk teamwork med Novo, hvor vi har skabt et projekt baseret på stærke naturværdier”, siger Rasmus Astrup, partner i SLA.

Han tilføjer, at ambitionen har været at skabe prototypen på fremtidens bæredygtige domicilpark – en 100 procent klimatilpasset naturpark, der giver værdi, sundhed og glæde til medarbejderne, og som også bidrager positivt til lokalområdet i form af øget dyre- og planteliv:

”Tænk at det internationale hovedsæde for Danmarks mest succesrige virksomhed er omgivet af frodig natur med døde træer og maksimal biodiversitet – det er helt vildt”, siger Rasmus Astrup.

Tjener til inspiration

Dansk Landskabspris uddeles af Park- og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter.

Målet er at hædre værker eller personer, hvis projekter tjener som inspiration for den overordnede udvikling af landskabsfaget. Udover anerkendelsen modtager SLA 50.000 kroner for vinderprojektet.

Mandag uddelte kulturminister Bertel Haarder (V) så prisen, hvor de fem finalister blev præsenteret, efterfulgt af en levende debat om hvordan bæredygtig landskabsarkitektur skaber løsninger, der imødekommer samfundsudfordringer.

En bæredygtig tilgang

I motivationen fremhæver prisjuryen SLA’s projekt for dets bæredygtige tilgang og kunstneriske værdi:

Juryen lagde vægt på det grundige arbejde med biotoper, vandhåndtering, sundhed og virksomhedsprofil.

Det er dog i særdeleshed den rolle, arkitekterne har taget som rådgivere for bygherren, der blev honoreret:

”Gennem samarbejdet har bygherren, såvel som byen, fået en gave, de ikke vidste, de ønskede sig. Denne vilje og evne til at overskride vante forestillinger, og gennem samarbejde kunne formulere nye løsninger på ikke erkendte behov og problemer, fortjener efter juryens overbevisning at stå som forbillede for landskabsarkitekturen. Især når dette kombineres med en høj kunstnerisk værdi og et overbevisende greb om landskabsarkitekturens virkemidler”

Styret natur

”Vores mål var at genskabe en styret natur i et ældre industriområde, som Novo Nordisk A/S har været en del af siden 1960’erne. I tråd med vores tredobbelte bundlinje om at tage et miljømæssigt ansvar, valgte vi at investere målrettet i naturen og landskabsdesignet. Vi har mose, sø og skov som naboer, og målet var at skabe en biodiversitet, som afspejler den Nordsjællandske natur. I tæt samarbejde med SLA har vi skabt en åben, frodig og offentlig park, som sætter et grønt fingeraftryk i lokalområdet. Et bæredygtigt naturprojekt, som vi håber, understøtter dyr og planter samtidigt med at det bliver brugt året rundt af naboer, gæster og medarbejdere”, siger Kristina Lee, Corporate Vice President, Novo Nordisk A/S .

Et stærkt felt

Dansk Landskabspris har i år modtaget rekordmange indstillinger. De øvrige fire finalister var:

Nørreport Station, ved blandt andre Cobe og Gottlieb Paludan Architects.

Marielyst Torv og strandsti, designet af blandt andre GHB Landskabsarkitekter og ETN Arkitekter

Sønæs rensedam og vandpark ved landskabsarkitekt Møller & Grønborg og ingeniør Orbicon, samt Elmelund Skov, udført at blandt andre forstkandidat Anni Borup og Anders Hersø fra Naturstyrelsen.

Vinderne
Novo Nordisk Naturpark – Vinder af Dansk Landskabspris 2015:

Landskabsarkitekt: SLA
Arkitekt: Henning Larsen Architects
Ingeniør: Alectia
Klimatilpasningsingeniør: Orbicon
Gartner: Skælskør Anlægsgartnere
Biotopkonsulent: Urban Green
Bygherre: Novo Nordisk A/S.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157