23948sdkhjf

Aarhus får et nyt alsidigt havnecenter

Nyt havnecenter i Aarhus samler flere funktioner - og har ikke glemt byens borgere, der nu kan indtage de tidligere lukkede havnearealer
Et nyt havnecenter i Aarhus, tegnet af arkitektvirksomheden C. F. Møller, samler flere funktioner - og har ikke glemt byens indbyggere, turister og alle andre nysgerrige.

”Det her er et mødested for det maritime Aarhus. Huset er helt unikt, og det byder op til mange muligheder”, sagde Jakob Flyvbjerg Christensen, direktør for Aarhus Havn, ved indvielsen forleden.

Med det nu færdige byggeri er området åbnet for et større publikum. Uden at den professionelle og effektive side af industrihavnen i Danmarks næststørste by forsvinder.

Tidligere har havnens medarbejdere været spredt over flere bygninger, men det nye center er skabt til, at alle funktioner nu placeres i samme bygning. Dermed forstærkes synergien, ifølge arkitekterne, mellem de mange forskellige medarbejdere på havnen, nu hvor administration, værksteder, kundemodtagelse, kantine, offentligt cafeteria og velfærdsfaciliteter blandes.

Kort afstand er afgørende

”Med huset kommer vi tætter på erhvervshavnen. Vi tror på nærhedsprincippet, og kort afstand har en afgørende betydning. Nu siger vi farvel til et myndighedsimage og hilser i stedet en moderne forretningsgang velkommen”, sagde Jakob Flyvbjerg Christensen.

Han blev suppleret af Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der kalder huset meget smukt.

”Projektet har levet op til sin tidsplan og sit budget. Derfor skal der lyde en stor tak til alle involverede”, sagde han.

Kan holde på sigt

C.F. Møller vandt opgaven om at være totalrådgiver på projektet sammen med Moe som underrådgiver. Byggeriet er udført af NCC som hovedentreprenør.

At centret er placeret langt ude på Aarhus’ industrihavn har givet udfordringer, som holdet bag projektet måtte forholde sig til.

”En vigtig prioritet for byggeriet har været, at huset kan holde på lang sigt. Derfor er der satset på gode, holdbare materialer, fordi både placering og vejrforhold spiller ind. En større investering nu vil give huset en længere livstid”, siger Jacob Bundsgaard.

”Huset er den seneste brik i den bevægelse, havnen har været inde i. Vi tror på, at den daglige gang herude vil forbedre vores resultater”, sagde han.

Rammerne på plads

”Med det nye havnecenter er rammerne på plads for at udnytte den multifunktionalitet, som stedet skal leve op til”, siger Julian Weyer, ansvarlig partner på projektet for C.F. Møller.

”Kvaliteten af designet kommer bogstaveligt talt alle til gode, fra direktørernes og funktionærernes kontormiljø over de lyse og funktionelle værkstedsfaciliteter for håndværkerne - og hele vejen igennem til havnearbejdernes velfærdsområder”, siger Julian Weyer.

Skabt til de mange

Ifølge arkitekten optimeres arbejdsmiljøet i det nye center, men samtidig forbedres rammerne for de mange besøgende, der enten kommer forbi som kunder eller på ekskursioner.

”Huset er skabt til, at offentligheden også inviteres ind, blandt andet via det offentlige cafeteria. Rammerne er skabt for, at der konstant kan være et aktivt liv i havnecenteret”, siger Julian Weyer til cfmoller.com.

”Dette er eksempel på, at det interessante i arkitekturen ikke kun er, hvordan den ser ud, men i højere grad hvad den gør. Her kan vi gøre en forskel: Det er ikke bare et nyt hus til den samme organisation - det er en ny organisation i form af et nyt hus. Og en ny måde for havnen at møde sine kunder på”, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.137