Midtbyboliger som plantet i en have
106 nye lejligheder er på vej i det centrale Aarhus. Projektet er designet af tegnestuen Schmidt Hammer Lassen Architects
Navnet er Valdemars Have, en boligblok centralt placeret mellem byens kulturelle seværdigheder og grønne parker. Projektet indeholder 106 lejligheder i varierende størrelse, fra mindre toværelses til store penthouse-lejligheder med egen tagterrasse.
Byggeriet har den nærliggende Brobjergskolen som inspiration, og er – ifølge arkitekterne – et moderne svar på de gamle røde murstensbyhuse.
Dermed er der lagt op til en vision for, hvordan man skaber gode levevilkår for mennesker, der ønsker at være en del af byen, og at byen skal være en del af deres liv.
Tæt på byens kulturtilbud
Hvilende på et skrånende terræn i en rolig beliggenhed – og i gåafstand til Aarhus’ største kulturattraktioner – har Valdemars Have, ifølge Schmidt Hammer Lassen Architects en førsteklasses placering for de, som ønsker en fredelig oase midt i det aktive byliv.
Projektet med de over hundrede lejligheder skal tilpasse sig byens og kvarterets karakter og sjæl og udnytter grundens særlige kvaliteter til at skabe en unik byhave, lyder det fra tegnestuen.
Arkitekturen er et moderne svar på de gamle røde murstensbyhuse. Ved en bevidst brug af mønstermurværk, frem- og tilbagerykninger i facaderne samt springende vinduespartier og altaner opnås et legende og levende udtryk uden brug af traditionel ornamentik.
Den røde sten med farvespil og variationer fra lys til næsten sortbrændt er i sig selv levende og opnår hurtigt en patina, som giver boligerne sjæl.
Facader med grøn beplantning
Facaderne får tilføjet grøn beplantning og skal øge oplevelsen af et bygningsværk ”plantet” i en have, hvor landskabet og de grønne elementer giver karakter og identitet til bebyggelsen.
Den nærliggende Brobjerg-skolen, hvis mursten er dækket af efeu, har været en klar reference for designet af Valdemars Have. De forhold skal sikre en subtil forbindelse til tidligere tiders bygninger og tilfører stedet og omgivelserne nye kvaliteter, håber arkitekterne.
Bygningerne er udlagt som to øst-vestgående længer i seks etager, som falder med terrænet ned ad en bakke. Mod Valdemarsgade og det gamle kasernehospital trapper bygningerne ned til fire etager og tilpasser sig skalaen i omgivelserne. Layoutet sikrer, at bygningskroppene får optimale dagslysforhold i alle retninger.
Den eksisterende stiforbindelse langs nordsiden af grunden erstattes af en ny, slynget kombineret sti og rampe, som bliver tilgængelig for alle og sikrer, at der stadig er offentlig gennemgang til Valdemarsgade fra Lønvejen.
Naturoplevelser midt i byen
Udenomsarealernes karakter vil ifølge arkitekterne fastholde indtrykket af en have med varierede grønne og blomstrende bevoksninger.
På den måde opstår en biodiversitet og et mikroklima, som kan sikre beboerne små naturoplevelser midt i byen.