Intelligente byer, hjem og kontorer er lige om hjørnet
Nye lysteknologier kan i hidtil uset omfang sikre følelsen af dagslys i hjemme- og arbejdsmiljøer. Fremtidens by vil også blive badet i dynamisk, styrbart og netforbundet LED-lys, der indtænker brugervenlighed
Overalt mærker man lys- og elektronikgiganten Philips’ tilstedeværelse og på vej ind i det enorme High Tech Campus Eindhoven - virksomhedens hovedkvarter - får man sine formodninger bekræftet: Med 4000 ansatte i byen har virksomheden rigtig mange bygninger til rådighed, vel at mærke til forskning, udvikling og administration.
Selve produktionen er flyttet til andre lande.
Efterligner dagslys
Tæller man sammen vil man globalt finde 110.000 Philips-ansatte, heraf de 40.000 alene i Philips Lighting, der på mange planer beskæftiger sig med højteknologisk belysning.
Det ses kort efter i et demonstrationslokale, hvor et stort mødebord bombarderes med lys af den yderst behagelige slags. Den slags, man forbinder med en mild forårsdag eller en eftermiddag på stranden.
Sammenholdt med de LED-bårne vægge af diskret lys udtrykker lys-loftet en længsel i os mennesker efter det naturlige lys.
Og det bliver indfriet efter et øjeblik, hvor der kortvarigt går en sky for solen - men stadig i lokalet, hvor eneste lyskilder er loft og væg.
”Jeg indrømmer, at lige dén effekt, med det skiftende lys - for at efterligne en udendørs oplevelse - mest er for jeres skyld.
Normalt vil man nok holde sit møde i et konstant lys, der minder om et meget stort ovenlysvindue”, siger Brad Koerner, projektleder hos Philips Lighting.
Frihed til arkitekter
Han tilføjer til ArkByg, at arkitekter og designere med teknologien har fået en ny frihed til at skabe gode indemiljøer.
”Dynamisk og net-forbundet LED-lys kan på en brugervenlig måde gentænke en foyer, en lobby, en reception, et mødelokale og et kontormiljø, hvor vi ved, at et godt lys er direkte forbundet med trivsel og produktivitet”, siger han.
Gigantsamarbejde
I begyndelsen af december annoncerede Philips, og den verdensomspændende it-virksomhed Cisco en strategisk alliance, der, ifølge virksomhederne, vil skabe øgede energibesparelser, energieffektive bygninger samt øget produktivitet blandt kontormedarbejdere i moderne kontormiljøer. Det sker gennem såkaldt Internet of Things (IoT).
Milliardalliance
Alliance bringer nemlig Philips’ LED-baserede ”connected lighting”-løsninger sammen med Ciscos IT-netværk målrettet det globale kontormarked, der menes at have en værdi af mere end syv milliarder kroner
”IoT-alliancen vil gøre det muligt for kunderne at få det bedste, som belysnings- og IT-industrien kan tilbyde”, siger Bill Bien, chef for strategi og marketing hos Philips Lighting:
”Nu vil vi arbejde sammen for at bringe IoT ind i kontorer og kommercielle bygninger. Kunderne vil få den mest energieffektive oplevelse og være i stand til at bruge data til energibesparelser. Jeg er sikker på, at connected lighting i en sikker IT-infrastruktur vil danne rygraden i fremtidens smarte kontormiljøer.”
Digital verden
Edwin Paalvast, direktør i Cisco, siger:
“Verden bliver mere digital, og ved at samarbejde med Philips kan vi hjælpe bygningsejere med hurtigere at digitalisere deres belysningsnetværk til gavn for brugeroplevelsen og effektiviteten.”
Udstyret med sensorer bliver belysningen intelligent og kan fornemme og måle på kontormiljøet. For eksempel kan sensorer i systemet give information om pladsudnyttelsen og derved hjælpe med at reducere omkostningerne.
Philips har desuden indgået en samarbejdsaftale med Nordic Urban Design Association (NUDA). Partnerskabet skal bidrage til at øge en bæredygtig udvikling i storbyerne ved at fremme fokus på, hvordan vi i højere grad indretter og designer vores byer.
For den intelligente by er lige om hjørnet.
Hvad man for blot fem år siden havde svært ved at forestille sig, er nu helt fremme på tegnebordene hos byplanlæggere i Danmark og de andre nordiske lande:
Gadelys, der selv ved, hvornår det skal være tændt noget længere, og hvornår det skal slukke, internetkontrolleret gadebelysning, hvor man kan tjekke mængden af energi samt hele byer, hvor man har fuld kontrol over belysningen, herunder tidsplaner og dæmpningsniveauer.
Bedre belysning i byer
”Jeg tror, det vil resultere i en mere bæredygtig, effektiv og generelt set bedre by at bo i. Teknologien giver os nemlig bedre adgang til omfattende dataillustrationer og analyser, så det bliver lettere at træffe beslutninger om bybelysning”, siger Bram Joosen, afdelingsdirektør hos Philips Nordic i Danmark, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Danske projekter
Hans afdeling er blandt andet involveret i den planlagte nye Frederikssund-bydel Vinge, der med intelligent belysning og S-togsstation skal blive et eksempel for fremtidige løsninger med LED-lys.
”19 procent af al den energi, vi bruger, går til belysning. Så ikke mindst for skatteborgerne er det vigtigt at vide, at de får noget fremtidssikret og robust for pengene. Vi skal sørge for, at systemerne er fleksible nok til at kunne rumme noget, vi endnu ikke har tænkt på”, siger han.
ArkByg var inviteret til Holland af Philips Lighting.