23948sdkhjf

Lejeboliger har et lavt indhold af radon

Under seks procent af landets lejeboliger har et for højt niveau af radon, viser ny undersøgelse fra SBi
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København har undersøgt niveauet af den radioaktive gasart radon i en række danske lejeboliger bestående af etageejendomme og kæde- og rækkehuse.

I under seks procent af lejeboligerne var niveauet af radon højere end 100 becquerel per kubikmeter (Bq/m3) indeluft, hvilket er bygningsreglementets værdi for, hvornår man bør iværksætte forbedringer.

Resultatet viser, at det primært er i kæde- og rækkehuse, at der er risiko for forhøjet radonniveau i lejeboliger.

De højeste radonniveauer er fundet i kældre og i stueetager. Målingerne bekræfter tidligere undersøgelser, der viser, at der er større risiko for et for højt indhold af radon i luften i stueetagen i en bygning med terrændæk og i kælderrum med vægge og gulvkonstruktioner direkte mod jorden.

Undersøgelsen viser, at der er meget lille sandsynlighed for et forhøjet radonniveau over 100 Bq/m3 i boliger, der ligger over en kælder, eller som ligger på første sal eller højere i en etageejendom med terrændæk. Radonniveauer over 100 Bq/m3 er hovedsageligt målt i kæde- og rækkehuse opført efter 1960.

Revner er synderen

I undersøgelsen er der også blevet set på, om bygningsdele eller bygningskomponenter, som for eksempel affaldsskakte, trapper eller installationsskakte, kan være med til at føre radon fra kælder eller stueetage rundt i bygningen eller mellem forskellige boliger i en etageejendom.

”Vi har undersøgt, om der er forhold ved den måde, vi bygger huse på i Danmark, som vi skal være særligt opmærksomme på, når en bygning skal sikres mod radon. Men vi har ikke fundet en sammenhæng mellem bestemte bygningsdele og radon. Radon kommer ind i kælderen eller stueetagen gennem revner og sprækker i kældergulv, kældervægge og terrændæk, og bevæger sig med luftstrømme i bygningen. Dog tilsyneladende ikke i et omfang, der fører til forhøjede niveauer i lejligheder, som ligger over en kælder eller på første sal i en etageejendom med terrændæk”, forklarer seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen fra SBi, der har været med til at lave undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Test af radonsikring

I projektet er der også blevet lavet en forsøgsopstilling, hvor man tester, hvilke materialer der er egnede til radonsikring af en bygning.

Radonsikring af eksisterende bygninger adskiller sig fra radonsikring af nye bygninger, bl.a. fordi tiltagene til radonsikring skal tilpasses den eksisterende byggeskik, materialer og konstruktioner.

brahe

Læs mere om radon: " Danskerne søger viden om radon ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.106