Voksende optimisme i byggeriet
Byggevirksomhederne forventer fortsat stigende beskæftigelse den kommende tid
Optimismen kan aflæses i det konjunkturbarometer, som Danmarks Statistik udarbejder på baggrund af spørgeskemaundersøgelser i en række bygge- og anlægsvirksomheder.
Den såkaldte konjunkturindikator, der er sammensat af en vurdering af ordrebeholdningen i forhold til det normale og forventningerne til beskæftigelsen, er ganske vist fortsat på minus - men dog på det højeste niveau siden foråret 2008, når der ses bort fra et par måneder i begyndelsen af 2014.
”Det er glædeligt men også ventet, at det går den rigtige vej, men der er kun tale om en svag fremgang”, siger Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri.
Han hæfter sig ved, at forventninger til ordrebeholdningen har været stort set uændret de seneste måneder og i øvrigt betragtes som ikke tilstrækkelig, mens virksomhederne derimod har væsentligt mere positive forventninger til beskæftigelsen end for et år siden.
Udsigten til beskæftigelsesfremgang skal vurderes på baggrund af, at cirka 5.000 flere har fundet beskæftigelse i byggeriet det seneste år.
Ingen overophedning
Selv om virksomhederne forventer at skulle ansætte, så er der ingen grund til at frygte for mangel på arbejdskraft. 14 procent eller cirka hver syvende virksomhed anfører mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning. Det er mindre end måneden før. Manglen formodes ifølge Danmarks Statistik at gælde faglært og specialiseret arbejdskraft, hvilket blandt andet underbygges af bemærkninger på spørgeskemaer.
Finn Bo Frandsen mener ikke, at virksomhederne generelt i den nuværende situation behøver at frygte mangel på arbejdskraft og finder ikke tallene alarmerende.
”Man kan i øvrigt forestille sig, at virksomhederne, når de svarer på, om de oplever mangel på arbejdskraft, forholder sig til, om de kan få dansk arbejdskraft. Det kan givetvis være tilfældet i visse egne og inden for visse fag, men EU’s indre marked fungerer. Der er mange fra vores nabolande, der meget gerne vil arbejde i Danmark, så der er absolut ingen grund til at frygte en situation som i 80’erne, hvor mangel på dansk arbejdskraft satte gang i en voldsom lønudvikling”, siger Finn Bo Frandsen.