23948sdkhjf

Kæmpetelt skal beskytte sygehusbyggeri

Store byggepladser ved Bispebjerg Hospital og Novo Nordisk bruger virksomheden SiteCover til at holde regnen ude og sikre større effektivitet og bedre arbejdsmiljø. Dansk Byggeri bakker op
Dårligt vejr kan sætte en stopper for meget. Ikke mindst byggeri, der som bekendt er en udendørsopførelse: Regn, blæst og frost er skyld i 40 uarbejdsdygtige dage om året på et gennemsnitsbyggeri.

Men det er ifølge virksomheden SiteCover, der har specialiseret sig i meget store overdækningsopgaver, ved at være fortid.

Med store kunder som Bispe­bjerg Hospital og Novo Nordisk tøver salgschef Jacob Maintz fra SiteCover ikke med at bruge ord som ”gennembrud for virksomheden” og ”stor succes”.

Dækker 60x85 meter

Når der fra foråret 2016 opføres en 10.000 kvm stor laboratorie- og logistikbygning på Bispebjerg Hospital, sker det under virksomhedens kæmpestore telt.

Overdækningen af byggepladsen bliver 30 meter høj og vil dække et areal på 60 gange 85 meter.

Byggeriets entreprisechef, Carsten Nyboe, er overbevist om, at det kan betale sig.

”Vejret er den ubekendte faktor, der gør det svært at planlægge. Vi får nu en mere pålidelig tidsplan og giver samtidig håndværkerne et bedre arbejdsmiljø,” siger Carsten Nyboe.

Skåner naboerne

Øverst i teltet sidder en traverskran, der kører på skinner under taget. Den bliver brugt til at montere betonelementerne, så der bliver ingen støjende tårnkraner på denne byggeplads.

”En almindelig tårnkran kan ikke arbejde i blæsevejr. Det medfører yderligere fordyrelser for bygherren. Jeg håber også, at byggeriet bliver mere tåleligt for naboerne, fordi vi holder lys fra projektører, støv og en del støj inde hos os selv. Tårnkraner ser imponerende ud i horisonten, men de er ikke sjove at bo tæt på,” siger Carsten Nyboe.

Overdækningen bliver stående et års tid, til den nye bygning, der opføres mellem parkerings-huset og bygning 11, er tæt.

SiteCovers løsning vil også blive benyttet af Novo Nordisk til byggeriet af et stort auditorium i Måløv.

”Det er et gennembrud for en lille virksomhed, som vores. Vi har netop skrevet kontrakt med Novo og Bispebjerg, og når vi i slutningen af april er færdige med at overdække den kommende Bispebjerg-byggeplads kommer turen til Novo. Så vi får travlt de kommende måneder med at producerer blandt andet presenninger”, siger Jacob Maintz til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Overraskende svært

Som Licitationen skrev 27. oktober har SiteCover smagt konservatismen i byggebranchen, men nu tyder meget på, at interessen for megaoverdækninger er stigende.

”Det er jo svært at sælge eller udleje noget, som endnu ikke er taget i brug. Vi har været i dialog med Bispe­bjergs byggeledelse i flere år. Og jeg har oplevet en modig og visionær bygherre”, siger Jacob Maintz, der understreger, at store offentlige byggerier giver plads til innovative løsninger - også fra mindre spillere i branchen.

Han tilføjer, at opgaven også udbudsteknisk har været kompliceret, og har givet en særskilt bygherreudfordring, hvor risikostyring har været central.

”Men vi håber det rykker fra nu”, sagde Jacob Maintz, der fortæller, at udviklingsarbejdet har været i gang i fem år, i sidste ende støttet af Markedsudviklingsfonden og med lån fra Vækstfonden.

Større sikkerhed

Hos Dansk Byggeri roser branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører initiativet.

Han mener, at det i mange byggesager vil være nyttigt at overveje totalinddækning. Barrieren er, ifølge ham, at mange bygherrer ikke tænker overdækning ind som en del af udbuddet.

”Selvfølgelig koster det nogle penge, men til gengæld begrænses risikoen for forsinkelser væsentligt, og desuden får bygherren større sikkerhed for den samlede udgift. Man får bedre arbejdsmiljø, mulighed for at opbevare materialer uden skader på grund af vejrliget, og man undgår at få fugt i bygningen”, siger Niels Nielsen.

Byggeri i al slags vejr
Laboratorie- og Logistikbygningen bliver på 10.000 kvm. og skal bygges frem til 2017, som en del af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.
Bygherren vil etablere en totalinddækning af byggepladsen. Overdækningen leveres af SiteCover og bliver 60 x 85 meter og 30 meter højt.
Teltet sikrer, at der kan bygges på trods af vind og vejr, at der ikke kommer fugt i byggeriet. Dermed får man bedre arbejdsmiljø, højere kvalitet og undgår at bruge fossile brændstoffer til at tørre bygningen.
Fem hovedentreprenører er prækvalificeret til at byde på opgaven at opføre Laboratorie- og Logistikbygningen:
Bam Danmark A/S med samarbejdspartneren Bam Bouw en Techniek BV (NL)
Jørgen Friis Poulsen A/S i joint venture med Max Bögl International SE
MT Højgaard A/S
NCC Construction Danmarks A/S
5E Byg med samarbejdspartnerne Scanbur A/S og Labflex A/S
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.828