Håndværkeren er blevet gammel
Antallet af håndværkere over 60 år i Region Hovedstaden er steget de seneste 12 år. Samtid svigter de unge byggeriet. Bekymrende mener virksomhedsledere
Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.
I dag arbejder 2.400 over 60 år i Region Hovedstanden i bygge- og anlægsbranchen. Det er 1.000 flere end for 12 år siden. Modsat er det gået med de unge under 30 år. Dem er der i dag 9.900 af mod 13.500 for 12 år siden.
Den fordeling er bekymrende, mener Søren Tscherning, ejer og direktør i G. Tscherning A/S og formand for Dansk Byggeri Hovedstaden.
”Vi kan jo desværre konstatere, at der er for få unge, der tager en håndværkeruddannelse eller har lyst til at arbejde i vores branche, mens vi er for mange, der nærmer sig pensionsalderen. Vi skal have nogen til at overtage stafetten, når vi andre går på pension, ellers kommer vi til at stå med en udfordring – ikke bare i byggebranchen, men i hele Danmark, siger han.
Attraktive supersygehuse
Hvis ikke byggeriet får gjort sig mere attraktivt for de unge, så kommer de danske bygge- og anlægsvirksomheder allerede i 2018 til at mangle arbejdskraft, viser Dansk Byggeris Arbejdsmarkedsanalyse fra 2015.
Det kan de store statslige byggerier blandt anet være med til, foreslår Jørgen Simonsen, direktør i Nordsjællands Murer- og Tømrermesterforening.
”Der bliver brug for alle hænder i nær fremtid, så jeg håber, at de mange store byggeprojekter, som skyder op i vores region, er med til at vise de unge, hvad de kan være med til at skabe, hvis de vælger en erhvervsuddannelse. Se for eksempel det nye superhospital i Hillerød eller Panuminstituttet i København,” siger han.
Region Hovedstaden er et af de steder i landet, hvor der er forholdsvis store ungdomsårgange. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er der omkring 222.000 unge mellem 15 og 30 år.
Læs også: " Det er en trend at holde på ældre ansatte ".