23948sdkhjf

DEBAT: 2015 har sat agendaen for 2016

Dansk Byggeris adm. direktør skriver i sin nytårsudtalelse, at 2016 byder på fokus på klima og energi, flygtninge og integration samt urbanisering i balance
2015 har på mange måder sat agendaen for de udfordringer, som vi også kommer til at forholde os til i 2016 - og sikkert i mange år fremover.

Jeg tænker ikke mindst på de åbenlyse udfordringer på klima- og energiområdet, på at skabe en bæredygtig løsning på flygtninge- og integrationsudfordringen og endelig på at give svar på urbaniseringen med fokus på en balanceret udvikling.

Ved flere lejligheder, og senest i juledagene, har vi fået sat en tyk streg under, at vi bliver nødt til at handle i forhold til de klimaudfordringer, som vi ser udfolde sig voldsomt både herhjemme og i verden omkring os.

Det betyder, at vi - også i bygge- og anlægsbranchen - skal være med til at forebygge gennem kystsikring og lignende, og at vi som samfund bliver nødt til at påtage os de investeringer, der sikrer, at byområder, veje og landskaber ikke i korte eller længere perioder gøres ubeboelige eller ubrugelige.

Samtidig skal vi gennem en ambitiøs energipolitik forhåbentlig være med til at modvirke årsagerne til de meget synlige klimaproblemer.

Dernæst blev 2015 også en øjenåbner for, at krig og ufred er kommet tæt på. Det står klart, at vi også i Danmark skal være med til at løse de problemer, der følger af krig og fanatisme i dele af verden, som vi føler er meget langt væk. Dog ikke længere end at flygtninge til fods er trådt ind i danskernes hverdag.

Vi skal - også i bygge- og anlægsbranchen - være med til at give de mange flygtninge en mulighed for at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Men nok så meget er vi som samfund nødt til at tage hul på en fornuftig integrationsindsats, hvor aktivering og værdiskabelse bliver lederrådene mere end passiv forsørgelse og pres på velfærden. Alt andet vil ikke være bæredygtigt for det danske velfærdssamfund.

Endelig har 2015 sat ord på endnu en global udfordring, nemlig urbanisering. Det har vi i Danmark taget hul på med en indre dialog mellem danskerne om vandringen fra land til by.

Regeringen har - og med støtte og forståelse fra Dansk Byggeri - med fasthed og meget konkrete initiativer sat sig et mål om at få skabt et Danmark i bedre balance.

Storbyerne trækker også i Danmark, og selvfølgelig skal hverken København eller Aarhus svækkes, tværtimod. Men den relative succes i storbyerne må ikke betyde, at vi efterlader store områder til en skæbne, hvor hverken investeringer eller service kan betale sig. Her er der værdier materielt og menneskeligt, som vi bør være kreative nok til at føre ind i en positiv udvikling.

Vi kommer med andre ord heller ikke til at kede os i 2016, og i den danske bygge- og anlægsbranche er der vilje til, at vi endnu engang skal være en væsentlig del af løsningen af Danmarks mange udfordringer.

Et rigtigt godt nytår.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11