23948sdkhjf

Videnscenter for energibesparelser overlever

Energiforligskredsen har udmøntet energireserven og det betyder, at Videnscenter for Energibesparelser i bygninger ikke længere er lukningstruet
Et varmepumperejsehold, rådgivning til husstande om energieffektive løsninger og penge til Videncenter for energibesparelser i bygninger.

Det er blandt de initiativer, som i går blev vedtaget af Folketingets energiforligskreds i forbindelse med udmøntningen af energireserven. I alt er der afsat 207,6 mio. kroner til at hjælpe erhvervslivet og det offentlige med at fremme energieffektive løsninger.

”Jeg er glad for, at vi i forligskredsen nu kan udmønte over 200 mio. kroner til energieffektivisering. For den energi, vi ikke bruger, er nu engang den billigste”, siger energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Udmøntningen af energireserven tildeles inden for tre kategorier - et effektivt og fleksibelt energiforbrug i bygninger, energieffektivitet i erhvervslivet og effektiv anvendelse af vedvarende energi.

Med aftalen bliver der afsat 15 mio. kroner frem mod 2018 til Videncenter for energibesparelser i bygninger.

Centret stod ellers til at måtte lukke med udgangen af 2015, hvis ikke der blev afsat flere penge til at opretholde aktiviteterne. Derfor glæder det også direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, at det nu kan køre videre.

”Det er en god julegave til byggeriet. Vi har hen over efteråret kæmpet en kamp for at få politikerne til at finde penge til centret. Vi er derfor glade for, at det nu er lykkes at få politikerne til at anerkende videnscentrets indsats. Centret er kommet med gode løsninger og har masser af viden, som ellers ville være gået tabt”, siger han.

Fremtid uden støtte

Opgaven med videnscentret ligger lige nu hos Teknologisk Institut, men skal sendes i udbud.

”Jeg håber, Teknologisk Institut vil byde, så de kan fortsætte det gode arbejde. Dernæst bliver opgaven, at finde ud af, hvordan centret i fremtiden kan leve uden offentlige midler. Det er vi nødt til at kigge på, for det er ikke holdbart at det hvert tredje eller fjerde år er lukningstruet”, siger Michael H. Nielsen.

Energiforligskredsen består af regeringen, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti

Udmøntningen træder i kraft den 1. januar 2016 og gælder frem til og med 2018.


Sådan er energireserven udmøntet
Et effektivt og fleksibelt energiforbrug i bygninger:
15 mio. kroner til Videncenter for energibesparelser i bygninger
33,6 mio. kroner til fremme af intelligente og energieffektive bygninger
3 mio. kroner til rådgivning af private husstande
Energieffektivisering i erhvervslivet:
5,7 mio. kroner til analyser af erhvervslivets energiforhold og konkurrenceevn
5,1 mio. kroner til optimering af energispareindsatsen
24 mio. kroner til forskning på transportområdet
Effektiv anvendelse af VE-el og omkostningseffektiv omstilling:
8,1 mio. kroner til udbredelse af varmepumper – rejsehold
30 mio. kroner til varmepumper til individuel opvarmning - der udvikles nyt forretningskoncept, hvor virksomheder kan hjælpe til med at tilbydevarmepumper til private hjem på nye måder
9 mio. kroner til Smart Energy
5,1 mio. kroner økonomiske konsekvensanalyser, der skal beregne økonomiske og energimæssige konsekvenser af politiske tiltag
61,5 mio. kroner til Geotermi-låneordning, der gør det muligt for et selskab at få tilbagebetalt en del af boreomkostningen, hvis en boring går galt.
7,5 mio. kroner til Samsø Energiakademi
Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093