23948sdkhjf

Behovet for en overordnet rådgivning er til stede

Der kan være meget fornuft i at lade entreprenøren være med, mener flere parter
Der kan sagtens være fornuft i at lade rådgivere finde besparelser i projekter forud for udbud og byggefase.

Licitationen Byggeriets - Dagblad har spurgt forskellige aktører i branchen om, hvad de mener om en uvildig rådgivning, som skal finde besparelser i projekter forud for udbud og byggefase.

Hos Bygherreforeningen synes adm. direktør Henrik L. Bang, at den uvildige rådgivning sagtens kan være på sin plads:

”Der kan sagtens være tilfælde, hvor en granskning af projektet kan være på sin plads. Og det kan foregå på flere måder, og en af dem er en uvildig, som kommer ind og kigger på, om projektet er bygbart, og om alt er regnet med. Der er dog også andre muligheder, nemlig at lade entreprenøren kigge projektet igennem i projektgennemgangen, eller ved at lave en projektoptimeringsproces”, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

”Behovet er der, og vi har fra bygherrerne i forhold til revisionen af AB ønsket at få kigget nærmere på projektgennemgangen, som vi ikke mener, er forpligtende nok”.

Hos entreprenørvirksomheden NCC Construction giver man udtryk for, at det jo sådan set er det, man i virksomheden præcis gør, nemlig gennem hele processen at finde besparelser og optimering af byggeprocessen og at få så meget kvalitet og økonomi som muligt, både for bygherren og for entreprenøren.

Hos Hoffman A/S arbejder man i særdeleshed med tidlig involvering i projekterne:

”Jeg skulle mene, at det er den rolle en bygherrerådgiver skal udfylde. Der findes et begreb der hedder ”Value Engineering” som er en slags tillægsydelse til den almindelige rådgivning, som flere af de større rådgivere tilbyder. Hvis det er det, der her menes med en slags uvildig rådgivning, så mener jeg det er gammel vin på nye flasker. Jeg mener dog, at det er vigtigt at lade en entreprenør være med, for han kan se om projektet kan bygges”, siger adm. direktør Torben Bjørk Nielsen.

En kendsgerning

Det bekræfter Jan Henning Nielsen, projektleder på DTU Campus Service, der - blandt andet med afsæt i byggeriet af DTU’s nye bioteknologiske højhus til 315 millioner kroner – gør status over universitetets pionererfaringer med at sætte entreprenørens viden om bygbarhed og byggeprocesser i spil som en integreret del af projekteringen. Han lægger dog vægt på uvildigheden:

”Både når det gælder økonomi, tid og kvalitet høster vi betydelige gevinster fordi vi valgte i projekteringsfasen også at se tingene gennem entreprenørens bygbare briller, og det er en kendsgerning, at en uvildig entreprenørgranskning kan bidrage til at kvalificere udbudsmaterialer, optimere udbudsprocessen og styrke grundlaget for fremtidig byggeledelse”, siger han.

Læs også: " Uvildig rådgivning skal finde besparelser ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096