23948sdkhjf

Nordens byggebranche oplever fremgang

Bygge- og anlægsbranchen i de nordiske lande har oplevet en fremgang på 3,6 procent i 2015. Næste år byder på tilsvarende vækst
Mens Finland har det svært, oplever håndværksmestre og anlægsentreprenører i Sverige, Danmark og Norge nu fremgang, og det ser ud til at fortsætte i 2016.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, der sammen med sin svenske søsterorganisation, Sveriges Byggindustrier, har samlet nøgletal og prognoser for investeringer i anlæg og nybyggeri fra de nordiske landes arbejdsgiverorganisationer

Analysen viser, at det i 2015 er gået moderat fremad, og fremgangen fortsætter i 2016 med en vækst på 3,5 procent.

Især mange nye veje, jernbaner og boligblokke i Stockholm, Oslo og knap så meget København, har sat gang i byggeriet.

”Det er fælles for de nordiske landes økonomier - og byggebrancherne i særdeleshed - at man fik en solid mavepuster i 2009, da finanskrisen var værst. Men der er stor forskel på, hvor hurtigt landene har rejst sig. I 2014 var der dog fremgang over en bred front, som blev udbygget i 2015 og ser ud til at fortsætte i 2016. En bredt funderet nordisk fremgang er godt nyt for Danmark, da vores økonomier og markeder hænger tæt sammen”, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg i en pressemeddelelse.

”Finanskrise er fortid”

I 2014 oplevede bygge- og anlægsbranchen i de nordiske lande en vækst på 5,1 procent, mens 2015 og 2016 byder på positiv, men lidt mere moderat vækst på henholdsvis 3,6 og 3,5 procent.

”Med de vækstrater, vi har set siden 2014, tør jeg godt sige, at finanskrisen er fortid i Danmark, Sverige og Norge. For Danmarks vedkommende bør det dog tilføjes, at man naturligvis ikke hopper direkte fra dyb krise til buldrende opsving. Men vi er på rette vej”, lyder vurderingen fra Bo Sandberg.

Frygt for boligboble

Der lurer dog en frygt for en kommende boligboble i den svenske hovedstad Stockholm. Sverige drøner nemlig derud af med en BNP-vækst, som forventes at lande på 3,6 procent i 2015, hvilket er det tredobbelte af Danmark.

Norge og Danmark ligger dermed solidt i midterfeltet, mens Finland sakker bagud.

”Men international økonomi er ikke som en håndboldkamp, hvor der er én vinder og én taber. Tværtimod smitter den økonomiske udvikling af på nabolandene, både når det går op og ned”, siger Bo Sandberg.

Analysen fra Dansk Byggeri og Sveriges Byggindustrier kan læses her .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.13