23948sdkhjf

Skat retter blikket mod fiktive virksomheder

Som led i kampen mod sort arbejde vil Skat desuden tjekke personer, der selvangiver ingen eller en lav indkomst. Dansk Byggeri foreslår at sænke kontantgrænsen
Fiktive virksomheder, der vil registreres alene for at få uberettiget udbetaling af penge fra Skat vil næste år være i søgelyset.

Det samme vil personer, hvor der enten er selvangivet en lav eller ingen indkomst og virksomheder, der overfører store pengebeløb til udlandet via vekselbureauer, selvom der ikke synes at være økonomi til det. For det kan være tegn på sort arbejde.

Det fremgår at et folketingssvar til SF fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).

”Skat har planlagt en række konkrete initiativer rettet mod sort arbejde og sort økonomi i 2016, som dog endnu ikke er endeligt besluttet. Indsatsen tager blandt andet udgangspunkt i en vurdering af, hvor effekten på skattegabet er størst”, skriver skatteministeren i svaret.

Strafbar efterspørgsel

Skats indsats vil både være i form af kampagner mod sort arbejde og i form af synlige kontrolaktiviteter. Og skal man bekæmpe sort arbejde, så gælder det om at øge risikoen for at blive opdaget, mener Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-Kartellet.

”Det gør man både ved kontroller i marken og foran computeren. Det er fint at forsøge at påvirke folks holdninger med kampagner, men det kan på ingen måde stå alene. Man bør også overveje, at gøre det mere strafbart at efterspørge sort arbejde. Sort arbejde er ikke kun drevet af udbud, men i høj grad også af efterspørgsel”, siger han.

Færre penge kontant

Folketinget skal i morgen andenbehandle regeringens lovforslag om at ophæve Skats mulighed for at foretage kontroller i private borgeres haver.

I forbindelse med lovfor­slaget blev der i sidste uge afholdt et ekspertmøde på Christiansborg. Her deltog blandt andet Dansk Byggeri, der var inviteret til at give et bud på, hvilke tiltag, der kan træde i stedet for Skats adgang til kontrol af professionel byggeaktivitet på privat grund uden dommerkendelse.

I den forbindelse foreslår Dansk Byggeri, at grænsen for kontantbetaling sænkes fra nuværende 10.000 kroner til 5.000 kroner. Folketinget vedtog som en del af en lovpakke mod sort arbejde i 2012, at blandt andet håndværksydelser for beløb over 10.000 kroner skal betales digitalt, hvis køberen vil være helt sikker på at undgå at risikere at komme til at hæfte solidarisk, hvis leverandøren ikke betaler skat eller moms af beløbet.

”Der er sket rigtig meget på markedet for elektroniske betalinger siden 2012, herunder MobilePay, der er kommet for at blive. Det har gjort elektroniske betalinger endnu lettere tilgængelige for en stadig større del af forbrugerne. Så spørgsmålet er om tiden ikke er moden til at sænke grænsen for kontant betaling af håndværksydelser til for eksempel 5.000 kroner i stedet, siger Bo Sandberg”, cheføkonom i Dansk Byggeri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101