Borgerhus bliver et nyt vitalt samlingspunkt
For i alt 7,2 mio. kroner får Hald i Skive Kommune en opdateret og fremtidssikret version af tidligere tiders succesfulde forsamlingshus
Borgerne i Hald i Skive Kommune får et nyt og åbent borgerhus til i alt 7,2 mio. kroner med plads til mange aktiviteter samtidigt.
Det gamle forsamlingshus bliver revet ned og der er tildelt en mio. kroner til projektet fra de lokale områdefornyelsesmidler.
Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 2,5 mio. kroner.
”Med den åbenhed huset kommer til at udstråle, får man lyst til at bruge det. Jeg håber, at tidligere tiders forsamlingshuse vil genopstå i en ny variation, med et borgerhus, der er tilpasset nutidens krav”, siger Hugo Thomsen fra styregruppen for Borgerhuset.
Økonomisk udfordring
Behovene for modernisering af forsamlingshuse landet over er imidlertid en kæmpe økonomisk udfordring.
I Hald er der derfor fundet en løsning, der kan inspirere projekter andre steder, håber Esben Danielsen, direktør for Lokale og Anlægsfonden. Han siger:
”Projektet viser, at det er muligt at nå endnu længere økonomisk og funktionelt med et nybyggeri, end med en modernisering af et eksisterende forsamlingshus. Det bliver både billigere og bedre at bygge nyt. Samtidig er der tale om godt arkitektonisk greb, hvor borgerhuset forbindes flot til landsbyen og de naturlige omgivelser”.
Mange af de danske forsamlingshuse er lukningstruede blandt andet fordi de er så slidte, at de ikke længere kan fungere - selv om der er mange potentielle brugere.
Forsamlingshuset i Hald er fra 1889 og selv om det er udbygget i både 1952 og 1972, kunne det ikke længere moderniseres på en måde, som vil passe til nutidens behov.
Riv det gamle ned
Derfor besluttede borgerne sammen med Skive Kommune at rive det gamle forsamlingshus ned, opføre et splinternyt - og samtidig gøre det for en udgift, der er mindre, end den, det ville koste at ombygge og modernisere.
Fire fleksible rum
Borgerhuset bliver på 383 kvm og opføres som en let konstruktion med to bygningskroppe. I huset bliver der etableret fire fleksible rum, der afgrænses af skydedøre.
På den måde kan de fire rum, ifølge Fuglsang Arkitekter, omdannes til et, to eller tre rum – alt efter behov. Og huset vil kunne rumme alt fra ældregymnastik, kortspil, fredagsbar, dagplejetræf, sportsbegivenheder på storskærm, undervisning, hjemmearbejdsplads, møder og turistinformation.