23948sdkhjf

Danske virksomheder henter milliarder fra EU

Danske forskningsinstitutioner og virksomheder henter flere og flere EU-midler til forskning og innovation. I alt er 455 projekter sat i søen
Danmark er god til få fingrene i EU’s pengekasse. I hvert fald viser en ny opgørelse fra Europa Kommissionen, at Danmark har hentet et milliardbeløb til projekter gennem EU’s forsknings- og innovationsprogram, Horizon 2020.

Siden programmets start i januar 2014 har danske forskere, virksomheder og andre aktører hjemtaget hele 300 mio. euro - over 2,2 mia. kroner - fra programmet. Opgørelsen viser samtidig, at den danske andel af midler fra Horizon 2020 er steget fra 2,3 procent i marts 2015 til 2,57 procent her i november.

Den udvikling glæder uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V).

”Det er et rigtig godt resultat for danske forskere og virksomheder. Nu gælder det om at holde det høje niveau og understøtte, at flere virksomheder over hele landet bliver opmærksomme på mulighederne for at få finansiering fra EU. Pengene fører til vækst i virksomhederne og ikke mindst arbejdspladser i hele Danmark,” siger han.

Isolering og pænt udseende

Et af de danske projekter, der har fået EU-støtte skal se på, hvordan man kan isolere indvendigt uden at det skader huset. Mange ældre bygninger vil få ødelagt udseendet af udvendig efterisolering, men indvendig efterisolering kan medføre råd i trækonstruktioner og frostskader i murværket.

Den danske forsker Ernst Jan de Place Hansen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) på Aalborg Universitet har derfor fået 37 mio. kroner til at løse de store udfordringer i forhold til at reducere energiforbruget og forbedre indeklimaet i de danske boliger.

Horizon 2020 består af tre søjler, hvor dansk deltagelse er stærkest i søjlerne ’Videnskabelig topkvalitet’ og ’Samfundsmæssige udfordringer’. Her er de danske andele på henholdsvis 2,83 procent og 3,47 procent. Til gengæld klarer Danmark sig knap så godt inden for søjlen ’Industrielt lederskab’, hvor den foreløbige danske andel udgør 1,39 procent af EU-midlerne.

Derfor har Uddannelses- og Forskningsministeriet iværksat en netværkspulje, Horizon 2020-NET, som skal styrke erfaringsudvekslingen mellem videninstitutioner og virksomheder samt øge aktørernes opmærksomhed på mulighederne i forsknings- og innovationsprogrammet.

Fakta om Horizon 2020
Horizon 2020 er EU´s rammeprogram for forskning og innovation.
Programmet gælder for årene 2014-2020 med et budget på cirka 75 milliarder euro - knap 560 mia. kroner.
Det yder projektfinansiering til blandt andet forskere, virksomheder, iværksættere, organisationer og regioner.
Læs mere om: EU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.765