23948sdkhjf

Ny tilbygning til kirke gav historiske fund

Holmens Kirke i København har fået en ny tilbygning. Her kom arkæologerne på arbejde
Holmens Kirke i København har netop indviet en ny tilbygning i forlængelse af den eksisterende kirke, der blev indviet tilbage i 1619.

Ud over entreprenørerne fra blandt andet Skou Gruppen har Nationalmuseets arkæologer også været i fuld sving, for da først gravearbejdet gik i gang, afslørede undergrunden unikke gravfund fra 1600-tallet, som kan være med til at fortælle om kirkens sogn.

Fra 1619 til 1851 blev de grønne områder omkring kirken brugt som kirkegård for søens folk og deres familier. Derfor blev Nationalmuseets arkæologer involveret i projektet, da der skulle graves ud til den nye tilbygning.

”Vi fandt 147 voksne og 19 børn gravlagt i udgravningsområdet. Det er nogle af de mest interessante fund, vi har gjort længe. Der har været mange undersøgelser af skeletter fra middelalderbegravelser, men stort set ingen fra 1600 til 1800-tallet. Derfor var vi ekstra optaget af at udføre udgravningsarbejdet omhyggeligt”, forklarer museumsinspektør ved Nationalmuseet Niels Engberg.

Gammelt fundament fra kapel

Blandt de gravlagte fandt arkæologerne blandt andet en mand, der var blevet gammel for sin tid – 45 til 60 år.

Han var tandløs og plaget af slidgigt i ryggen og nakken. Arkæologerne var desuden overraskede over at finde meget keramik i jorden, da kristne grave som regel ikke indeholder mange genstande.

”Vi fandt også fundamentet fra det kapel, hvor Niels Juels kiste oprindeligt har stået, indtil han blev rykket over i det nye kapel, hvor hans monument findes i dag. Derefter blev kapellet revet ned. Den nye tilbygning er altså bygget, hvor Niels Juel oprindeligt har ligget begravet,” siger Niels Engberg.

Bygget i to planer

Den nye tilbygning på 150 kvm er anlagt bagved kirken i to planer. Dele af tilbygningen er opført under jorden på Slotsholmen.

Tilbygningen er tegnet af nu afdøde arkitekt Mads Møller fra arkitektvirksomheden C.F. Møller. Den er udført i beton og glas og er beklædt med kobber, hvor brugen af de gamle materialer skaber en naturlig sammenhæng mellem den nye tilbygning og den gamle kirke.

”Mads Møllers tanke var, at tilbygningen skulle have nutidens kant, men stadig med respekt for den gamle kirke. Det synes jeg også, at vi har fået. Nu har vi plads til vores mange aktiviteter, og kan give medarbejderne de rammer, som myndighederne foreskriver”, siger Anders Friis, der er menighedsrådsformand for Holmens Kirke.

En svær entreprise

Skou Gruppen har varetaget fagentreprisen med tømrer- og snedkerentreprisen, hvilket har budt på en række udfordringer.

”Det har været en teknisk svær entreprise, fordi tilbygningen er kompromisløs i sin nærmest femkantede udformning med et stramt design. Men bygningen er blevet utrolig smuk, fordi der bruges gamle materialer som kobber samtidig med, at den har et moderne udtryk,” forklarer Frantz Rose, der er byggeleder hos Skou Gruppen.

brahe

Holmens Kirke
Holmens Kirke blev indviet i 1619. Kirken var oprindeligt en ankersmedje, som blev grundlagt af kong Frederik II.
I ankersmedjen blev der smedet store anker og ankerkæder til den danske flåde. Da Søværnet og deres familier skulle have deres egen kirke, ombyggede kong Christian IV ankersmedjen til Holmens Kirke.
Siden hen fik kirken blandt andet tilføjet Kapelsalen og et kapel til søhelten Niels Juel.
Kirkens historie indeholder mange ombygninger frem til 1834, og den nye tilbygning er en naturlig forlængelse af denne historie.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11