København: Lovændring rammer hårdt
Opførelsen af mange både almene familieboliger og ældreboliger i fare ved ændring af planloven
Andre er på vej. Samtidig har man i kraft af en frivillig aftale med Carlsberg Byen sikret samlet 600 almene familie- eller ungdomsboliger.
I alt har København siden foråret planlagt knap 1.400 almene boliger som følge af lovændringen. Planer om yderligere 2.200 boliger forskellige steder i byen kan måske ikke blive til noget, hvis et flertal i Folketinget ruller planloven retur.
Også de kommende års opførelse af nye boliger til kommunens ældre vil ifølge sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) blive hårdt ramt af en ændring af loven.
Prisen bliver for høj
Frem mod 2029 skønnes det, at København i samarbejde med den almene sektor skal finde minimum 10 byggegrunde til 1.000 nye almene plejeboliger.
Samtidig melder mange ældreorganisationer, om en stor efterspørgsel på almene olde-kolder. Det vil sige seniorbofællesskaber, som er til at betale, og hvor ældre kan finde tryghed og socialt samvær i København.
”Hvis loven ændres, vil det blive meget vanskeligt at finde alle de byggegrunde, vi har behov for i København, for at sikre nok plejehjem i fremtiden og imødekomme en stor efterspørgsel på almene seniorbofællesskaber. Samtidig vil der være byområder, som for eksempel Ørestaden og Nordhavn, hvor vi slet ikke vil kunne bygge plejehjem, fordi prisen ganske enkelt bliver for høj. Det her vil altså ramme direkte ned i kernevelfærden og afskære svækkede ældre, københavnere med sindslidelser og andre socialt udsatte i at få en bolig i attraktive dele af København, og det mener jeg simpelthen ikke er rimeligt, siger Ninna Thomsen.
Læs også: " Lovændring kan torpedere byggeri af tusindvis af ungdomsboliger ".