23948sdkhjf

Arkitekter må ikke miste nerven i projektet

Midt i en tid med nye frugtbare samarbejdsmetoder med specialister og tilsyneladende bedre kommunikation på store projekter, er det afgørende, at arkitekter holder fast ved deres egenart, mener arkitekter på Building Green
Det er ikke lige til at se det på overfladen. Men de mange udstillere, firmaer, planlæggere og beslutningstagere på Building Green-messen i Forum i København, der sluttede i går, er faktisk opdagelsesrejsende i en helt ny og næsten ikke udforsket verden.

Med 150 udstillere viste firmaerne og organisationerne, at de tog de grønne dages undertitel ”Fagmesse for bæredygtige og energieffektive bygninger” alvorligt.

Den grønne omstilling og det fossilfri samfund, der måske og forhåbentlig venter i horisonten kræver benarbejde; ikke mindst fra bygherrer og rådgivere, som var rigt repræsenteret på messen.

Kommunikation vigtigt

Ikke mindst spørgsmål om samarbejde, øget fokus på kommunikation i byggebranchen og grøn vækst gennem samarbejde lå flere paneldeltagere på sinde.

Arkitekterne Bjarne Hammer, stiftende partner hos schmidt hammer lassen og Signe Kongebro, partner hos HLA, var på hver deres måde inde på det. Bjarne Hammer ikke mindst med en vedholdende insisteret på bedre kommunikation alle parterne imellem.

Men hvordan får vi brugt siloerne ned, så vi ikke bliver ved med at skændes i maskinrummet, mens vi taber det bæredygtige projekt af syne”, spurgte moderator Kent Martinussen, adm. direktør hos Dansk Arkitektur Center.

Dialogbaseret

”Den nye udbudslov, der snart træder i kraft, giver os heldigvis en historisk mulighed for at gøre noget anderledes. Og jeg tror det bliver svært ved os som bygherrer, at vi skal køre processerne mere dialogbasert end før, men vi skal nok vænne os til det”, sagde Gyrithe Saltorp, som er direktør i Bygningsstyrelsen.

Den gode pisk

”Men vi har stadig udfordringer, at tage os af overgangene fra den ene aktør til den næste”, tilføjer hun, og roser for eksempel OPP-projekter, fordi de i deres form pisker dem der skal drive bygningen til at tale med designerne, der på deres side skal tale med dem, der laver de tekniske installationer. Så hele værdikæden, måden vi arbejder sammen, skal vi have gjort op med”.

”Kloge tegninger”

Men hvad er mulighederne for fremtiden, ikke mindst, forhåbentlig, hjulpet af 3D-teknologi.

”Kommer vi for eksempel til at arbejde bedre sammen på basis af den samme store modertegning”, ville Kent Martinussen vide.

Til det sagde Signe Kongebro fra HLA:

”Teknologien hjælper, ingen tvivl om det. Men tegningen bliver ikke klogere end det, man putter ind i den. Og det er den viden, der er fundamentet her. Man må adskille det. Den kan ikke tænke selv”, påpegede hun.

Mist ikke målet af syne

Bjarne Hammer understreger, at man er i gang med at udvikle et fælles sprog og nye processer:

”Nogle af vores store projekter er båret af fælles tegnestuer, hvor de involverede fag - og bygherre - sidder sammen. Og det giver nogle helt andre måder at løse problemerne løbende. Man får en følelse af målet og det giver bedre kommunikation. Det fælles mål bliver hele tiden repeteret”. Det er vigtigt, og vi har kun set begyndelsen af de digitale platforme. Og arkitektens rolle bliver tydeligere. Vi er som arkitekter generalister, og det skal vi aldrig glemme når vi arbejder sammen med så mange specialister. Vi må aldrig glemme nerven i et projekt”, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.274