23948sdkhjf

Personale-sporing giver et bedre sygehusbyggeri

Bedre logistik og mindre forvirring for patienterne er målet for de store renoveringer af nedslidte sygehuse
Mange af landets nuværende sygehuse er nedslidte, utidssvarende og stressfremkaldende.

”Det sker ikke mindst fordi de rammer, der oprindeligt var fornuftige, er overhalet af en ny tids krav. Selv et sygehus som Glostrup, der for sin tid (opført 1953-58 efter tegning af de finske arkitekter Martha og Ragnar Ypyä, red.) var noget nær et ideal, virker i dag uhensigtsmæssigt, da oprindelige sengeafsnit bruges til noget andet”, siger sygehusingeniør og logistikekspert Bent Johannsen, Inoconsult - Rådgivende Ingeniører, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Med sine næsten 60 år og mere end 300.000 ambulante besøg årligt trænger Rigshospitalet, Glostrup, som det hedder i dag, til en kærlig hånd.

”For det er fortsat patienterne, der bør være i centrum”, mener Bent Johannsen, selv om personalet skal have bedre arbejdsforhold.

Big Brother

Det har man allerede taget konsekvenserne af på Bispebjerg Hospital.

En sender anbragt på udvalgte medarbejdere skal give hospitalet informationer om medarbejdernes bevægelser.

”Big Brothers” oplysninger skal bruges til at indrette Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, så rammerne bedre understøtter arbejdet.

Smartere løsninger efterlyses

Personalet tager velvilligt imod den lille sender, en såkaldt RTLS-tag, som de går rundt med i kittel-lommen hele dagen.

”Det er en rigtig fin idé, at spore vores bevægelser. Vi går meget frem og tilbage efter udstyr. For eksempel oplever jeg ofte, at jeg er nødt til at hente udstyr på en stue, hvor en patient opholder sig, og kommer til at skuffe patienten, da jeg ikke er sygeplejerske på den stue. Det kunne være godt at få udtænkt nogle smartere løsninger i det nye hospital,” håber sygeplejerske Cecilie Jespersen fra Akutmodtagelsen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Pilotprojekt i gang

I øjeblikket er et pilotprojekt i gang på to af hospitalets afdelinger, Akutmodtagelsen og Medicinsk Modtageafsnit. Hver dag bliver syv tags på hver afdeling tilfældigt fordelt blandt medarbejderne.

”Vi er ikke interesserede i den enkeltes bevægelser, men i personalets bevægelsesmønster som helhed,” fortæller projektleder Tine Hancock, som glæder sig til at lede efter mønstre mellem personalets bevægelser, antallet patienter og bemanding.

Understøtte arbejdsgange

Japanske Hitachi har indgået et strategisk partnerskab om big data med Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og har til pilotprojektet udviklet et program, der lynhurtigt udregner, hvor langt personalet går, hvis man flytter rundt på forskellige funktioner og rum.

”Vi håber, at vi kan optimere placeringen af rummene i fremtidens hospital, så de bedre understøtter personalets arbejdsgange”, siger Tine Hancock.

Hjælp til sygehusplanlæggere
• RTLS står for Real Time Location System. De små tags sender deres position over wifi-netværket og gør det muligt at spore, hvordan personale eller udstyr bevæger sig rundt.
• I et pilotprojekt på seks uger spores Bispebjerg-medarbejdernes bevægelser i Akutmodtagelsen og Medicinsk Modtageafsnit. Formålet er at finde ud af, hvordan funktioner og rum kan placeres mest optimalt i fremtidens hospital.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097