23948sdkhjf

Danskerne er imod social dumping

Større bøder til arbejdsgiverne og enklere regler kan være med til at sikre, at der ikke sker underbetaling, siger danskerne ifølge en ny undersøgelse
Fire af fem danskere finder det uacceptabelt, at danske arbejdsgivere ansætter udlændinge eller danskere til en løn, der er lavere end den overenskomstmæssige løn.

Derimod er danskerne meget uenige om, hvem der har ansvaret for at gøre noget ved det.

Det fremgår af en undersøgelse om danskernes holdning til social dumping, som Epinion har foretaget for Deloitte.

Ifølge undersøgelsen siger 20 procent, at det er acceptabelt, at der sker ansættelse på vilkår, der er ringere end overenskomsten. En lille tredjedel af disse - eller seks procent af alle adspurgte - mener, at det i høj grad er rimeligt.

To tredjedele af danskerne mener, at det ikke er godt for den danske økonomi, at der sker underbetaling, fordi det indebærer unfair konkurrence.

Større bøder

Danskerne er meget delte, når det handler om, hvem der skal sikre, at der ikke sker underbetaling. Stort set lige store dele af befolkningen mener, at det arbejdsgivernes henholdsvis myndighedernes ansvar at sikre, at der ikke sker ansættelse på lavere løn. En lidt mindre del mener, at det er fagforeningernes ansvar.

For at komme problemerne til livs, mener danskerne at større bøder til arbejdsgiverne og forenklede regler, så der ikke sker så mange fejl, er det, politikerne primært bør fokusere på.

Der er i øvrigt relativt store forskelle fra region til region på holdningen til social dumping. Eksempelvis frygter 17 procent eller cirka hver sjette i Region Syddanmark, at vedkommendes eget job bliver overtaget af udlændinge til ringere løn. Tilsvarende er der tale om ni procent i Region Hovedstaden.

Læs også: " Offentlige bygherrer skærper kontrollen med social dumping ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09