23948sdkhjf

Arkitekt-nedskæringer kan give bagslag

Regeringen er med sine markante spareplaner for arkitektuddannelserne tilsyneladende gået stik imod anbefalingerne fra DIs designudvalg, siger JJW-partner Katja Viltoft
For et finde ét geni skal der mange kandidater gennem uddannelsesmøllen.

Og selv om ikke alle arkitekter og designere behøver være geniale, er det afgørende med et vist antal på arkitektuddannelserne for at finde lige præcis de talenter, der kan fastholde og udvikle den fornemme danske designtradition - som i voksende grad efterspørges i udlandet.

Derfor er det for en bred del af branchen - fra skolerne over organisationerne til virksomhederne - både uforståeligt og paradoksalt, at regeringen med sit aktuelle finanslovsforslag ønsker at dimensionere, det vil sige nedskære, Arkitektskolen i København med 30 procent frem mod år 2023 og Arkitektskolen Aarhus med over 20 procent.

Særkende forsvinder

Som adm. direktør på Henning Larsens tegnestue, Mette Kynne Frandsen, forleden sagde til Licitationen, vil det for hendes virksomhed - hvis finanslovsforslaget vedtages - i højere grad være nødvendigt at rekruttere internationalt til de udenlandske kontorer.

Dermed forsvinder et afgørende særkende.

For som Katja Viltoft, indehaver hos JJW Arkitekter, dgnb-konsultent og leder af afdelingen for erhvervs- og undervisningsbyggeri, siger:

”Med færre danske arkitekter i ind- og udland - for også i Danmark må der hentes flere udefra - forsvinder ikke bare en særlig tilgang til design og arkitektur, men også den helhedstænkning, som opvæksten i en demokratisk velfærdsnation bidrager med. Netop ”den skandinaviske model”, herunder en særlig demokratisk og inkluderende tænkning, er jo netop det, vi oplever, at udlandet efterspørger og er glad for. Danske arkitekter kommer med en attraktiv kulturel baggrund”, siger hun til ArkByg.

Bliver mere sårbart

Hun fastholder i tråd med andre tegnestueledelser, at der skal uddannes en tilstrækkelig stor talentmasse, så man ikke blot indretter sig efter tilfældige udsving i byggebranchen.

”Efterspørgslen i ind- og udlandet er voksende og det kan undre mig, at regeringen tilsyneladende er gået stik imod anbefalingerne fra DIs designudvalg, som jeg selv sidder i”, siger hun.

Hun tilføjer, at Danmark bliver mere sårbart, trods fortsat meget kvalificerede arkitektuddannelser, når man med nedskæringerne ikke tager hensyn til, at der skal være arkitekter fra alle hylder, herunder folk med materialesans, med veludviklede konkurrencegener, med projektlederkvaliteter og så videre.

”Når der uddannes færre, bliver der reelt også uddannet færre af de dygtigste, som jo blandt andet har bidraget til, at København nu er udnævnt til ”most livable city in the World”, siger Katja Viltoft .

Også hos en anden markant dansk tegnestue, C. F. Møller, er der bekymring for det fremtidige rekrutteringgrundlag:

”Vi har brug for at kunne tiltrække talenter. At vi udspringer af en dansk designtradition, som frembringes på de danske arkitektskoler, er for os et vigtigt salgsargument i sig selv”, siger arkitekt og partner, Julian Weyer, til ArkByg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109