Arbejdstilsynet hårdt ramt af besparelser
En hånd til de useriøse spillere, mener BAT. Virksomhedsleder kalder besparelsen for naturlig
Bliver forslaget vedtaget må Arbejdstilsynet nedlægge omkring 140 stillinger frem mod 2017 svarende til 20 procent af de ansatte.
En sådan besparelse bør føre til mindre bureaukrati i Arbejdstilsynet, mener Michael Mathiesen direktør i byggefirmaet Max Mathiesen og Søn og formand for Dansk Byggeri Sydjylland.
Han foreslår, at Arbejdstilsynets arbejde fremover bliver mere dialogbaseret, så virksomhedslederne ad den vej kan blive vejledt.
”Der er blevet sparet på en lang række områder og derfor er det naturligt, at regeringen også sparer her. Det vigtige er, at Arbejdstilsynet stadig kan være ude på byggepladserne og udføre kontroller, så de brodne kar kan blive luget ud. Men de kan godt blive bedre til at udnytte, at arbejdsgiverne og arbejdstagerne godt kan finde ud af at tale sammen”, siger han.
Håndsrækning til de useriøse
Hos BAT-Kartellet advarer formand for arbejdsmiljøudvalget, Søren Schytte, om at de bebudede nedskæringer kan få alvorlige konsekvenser for landets byggepladser.
”Rundbarberingen af Arbejdstilsynet er en håndsrækning til de useriøse spillere i byggeriet - de, der gerne spiller hasard med sikkerheden og de, der tjener fedt på social dumping”, siger han.
I finansloven for 2015 var der afsat 77 mio. kroner til Arbejdstilsynet, finansieret af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse i 2016. Pengene var målrettet særlige tilsynsindsatser inden for nedslidningstruede brancher, målrettet tilsynsindsats i forhold til psykisk arbejdsmiljø samt gennemførelse af handlingsplan mod ulykker i bygge- og anlægsbranchen. Regeringen har nu reduceret bevillingen med 31 mio. kroner i 2016, og i 2017 planlægges der nu med blot 8 mio. kroner til særlige tilsynsindsatser.
LO frygter social dumping
LO’s næstformand Lizette Risgaard, frygter, at regeringens prioriteringer fører til mere social dumping.
”Vi ønsker ikke udenlandske virksomheder i Danmark som groft tilsidesætter danske regler. Det skaber dårlige vilkår for både danske og udenlandske lønmodtagere, men også uacceptabel og unfair konkurrence for danske virksomheder. Desværre viser udkastet til finanslov, at regeringen ikke ønsker at fastholde den tidligere regerings fokus på en effektiv indsats mod social dumping. Det er dårlige nyheder for lønmodtagerne og for samfundet som helhed”, siger hun.
Der blev i foråret 2015 indgået aftale mellem den tidligere SR-regering, SF og Enhedslisten om udmøntning af resterende midler i Fonden for forebyggelse og fastholdelse. Der blev dengang aftalt arbejdsmiljøindsatser for 94 mio. kroner i 2016-2018. Denne indsats har regeringen nu beskåret med 50 mio. kroner. Der afsættes dog fortsat 30 mio. kroner til videreførelse af Center for Nanosikkerhed og lidt flere midler til drift af Videncenter for Arbejdsmiljø.