Koldt vand i hanen kan give millionbesparelser
Varmt vand er unødvendigt udenfor kontortiden, og det kan give store besparelser, mener forsyningsselskab
Det er dyrt på varmeregningen og spild af energi og penge. I de store kontor- og handelsejendomme, kan der være rigtigt mange penge at spare, da omkring 20 procent af den årlige varmeregning går til at sikre varmt vand i hanen.
”Er der egentligt behov for at have varmt vand i hanerne i firmaets håndvaske døgnet rundt? Det er et godt spørgsmål at stille sig selv, hvis man vil spare penge på varmeregningen,” lyder det fra Jimmi Eiberg Jensen fra Hofor, der leverer fjernvarme til hele København.
Det er let at spare
I kontorbygninger ses ofte et stort energispild til at sikre varmt vand i hanerne. Forbruget er nemlig ofte relativt lille, men der bruges megen energi på at holde vandet varmt døgnet rundt.
En oplagt indsats for at spare på energien er derfor at slukke helt for cirkulationspumpen uden for normal kontortid eller lave mindre ændringer, så der kun er cirkulation til eksempelvis kantine og omklædning.
Alene ved at halvere driftstiden på cirkulationspumperne til det varme brugsvand, skønner Hofor, at der kan hentes op mod 30 mio. kroner i besparelse om året i København.
Kan løses med et ur
”I langt de fleste ejendomme kan man slukke for det varme vand via styringen eller simpelthen ved at sætte en timer til cirkulationspumpen,” lyder det fra driftsansvarlig Bjarne Sigvard Petersen fra Bygningsstyrelsen, som har set resultater af en sådan indsats i flere af statens bygninger.
Bygningsstyrelsen har blandt andet optimeret styringen af det varme brugsvand i en stor kontorbygning på 4.400 kvadratmeter.
”Det har i det tilfælde betydet en årlig besparelse på ca. 50 procent på varmen til det varme vand, svarende til 130.000 kroner,” siger Bjarne Sigvard Petersen.
Det er nu man kan se, om man spilder penge på det varme vand. I løbet af sommeren, mens fjernvarmeanlægget er lukket i de store ejendomme, har ejere og -administratorer en unik mulighed for at måle deres energiforbrug til opvarmning af ejendommens vand.
”Når der er lukket for varmen i radiatorerne, er det eneste energiforbrug, som registreres på varmemåleren, det som går til at give ejendommen varmt vand i hanerne. Det er derfor om sommeren, man kan se ejendommens forbrug til opvarmningen af det varme vand. Man kan også løbende se resultatet af spareindsatsen på måleren. Har man etableret energistyring, bliver det endnu tydeligere, hvilke indsatser og tiltag som giver resultater,” forklarer Jimmi Eiberg Jensen, inden han slutter med et forslag, som kan spare endnu flere penge på varmeregningen:
”Ved håndvaske på toiletter eller i tekøkkener, hvor folk alligevel tit ikke venter på, at der kommer varmt vand i hanen, kan man overveje at lukke helt for det varme vand. Det betyder ikke noget i forhold til den antibakterielle effekt af at vaske hænder.”
sigh
Vandcenter Syd
Vandcenter Syd er et af Danmarks største og ældste vandselskaber. Selskabet har rødder tilbage til 1853, hvor Odense Vandværk blev stiftet.
Vandselskabet har 186 medarbejdere og er ejet af Odense Kommune og Nordfyns Kommune med henholdsvis 89 og 11 procent af aktierne.
Vandcenter Syd er et af Danmarks største og ældste vandselskaber. Selskabet har rødder tilbage til 1853, hvor Odense Vandværk blev stiftet.
Vandselskabet har 186 medarbejdere og er ejet af Odense Kommune og Nordfyns Kommune med henholdsvis 89 og 11 procent af aktierne.