23948sdkhjf

Tænketank vil sætte gang i renovering

Fremover bør kommunernes energiforbrug kortlægges, så de kan blive motiveret til at gennemføre energirenoveringer
Gratis uvildige energikonsulenter til boligejerne, kortlægning af kommunerne energiforbrug og en løsning på ejer-lejer-paradokset, så begge parter får incitament til energirenovering.

3F’s grønne tænketank har netop offentliggjort en række anbefalinger til, hvordan der kan sparkes gang i energirenoveringen af den danske bygningsmasse, der står for op mod 40 procent af det samlede energiforbrug.

Tænketanken, der er sammensat af en række forskere og folk fra erhvervslivet, peger blandt andet på, at der skal findes en løsning, så der kan komme gang i energirenovering af private udlejningsejendomme. I dag er reglerne, at det er udlejer, som skal afholde udgifterne til energirenovering, mens det er lejerne, der får besparelsen.

Efterslæb for 15 mia.

For at synliggøre besparelsespotentialet foreslår tænketanken, at kommunerne skal kortlægge deres energiforbrug samt potentialerne for besparelser. Resultaterne skal indrapporteres til Folketinget hvert andet år og kommunerne skal benchmarkes, så de kan sammenligne deres energiforbrug med andre kommuners. Det kan igangsætte større energibesparelsesprojekter i de kommunale bygninger, der i dag har et samlet efterslæb på 15 mia. kroner.

Ifølge Kim Lind Larsen, gruppeformand i 3F’s byggegruppe, vil en kortlægning af kommunernes energiforbrug i høj grad komme byggebranchen til gode.

”Det vil betyde en større investering i energirenovering af offentlige bygninger. Når først kommunerne får overblik over deres energiforbrug vil det skabe en bevidsthed om, hvordan det kan nedbringes”, siger han.

Statens Byggeforskningsinstitut har regnet sig frem til, at renoverer man klimaskærme i alle ældre boliger i Danmark, så vil det koste 200 mia. kroner og frem mod 2050 skabe midlertidige job til 12.600 personer om året.

Læs mere: " 3F: Grøn omstilling skaber masser af job ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266