Stort efterslæb bliver en bombe under kloakkerne
Dele af kloaknettet ved og under de kommunale ejendomme er ved at falde sammen med en række dyre følgeskader til følge. Et problem som ikke kun gælder kommunale bygninger, men også for eksempel andelsboliger
Som tidligere omtalt i Licitationen - Byggeriets Dagblad viser en stikprøvekontrol fra Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning, at hele to tredjedele af de kommunale kloakker nu er i så dårlig stand, at kommunerne bliver nødt til at prioritere en langsigtet planlægning af investeringerne i kloakkerne. Ellers kommer sammenfaldne kloakker til at koste skatteyderne langt flere penge end nødvendigt.
Ens over og under jorden
Man behøver ikke foretage mange undersøgelser for at vurdere, om der skulle være problemer med kloaknettet.
”Generelt kan man sige, at hvis bygningerne over jorden er dårligt vedligeholdt, så gælder det samme under jorden”, siger entreprenør og kloakmester Niels Hansen fra kloakfirmaet Klingenberg Anlæg og Kloak ApS i Karlslunde.
Han forklarer, at fravær af vedligehold kan medføre sætningsskader, således at kloakrørene enten sætter sig eller bliver trukket fra hinanden. Det kan blandt andet give plads til rødder, der ødelægger yderligere, samt ikke mindst udslip af vand. Vedligehold af tagrender og nedløbsrør spiller desuden en vigtig rolle. Uden vedligehold vil sand, jord og blade løbe videre ned i kloakken, der med tiden tilstoppes og efterfølgende løber over.
”Mange mennesker er tilbøjelige til at tro, at når bare toilettet skyller efter hensigten, så er alt i orden, men sådan forholder det sig ikke”, understreger Niels Hansen.
Jo før jo bedre
Opdages et eventuelt brud i god tid, kan man undgå den dyre løsning med at skulle grave op og udskifte hele kloaknettet.
”Vi har en metode, hvor man sætter nye rør ind i de gamle. Det sker ved, at man skubber en ”strømpe”, der er lavet af glasfibervæv og placeret på en slags ballon ind i rørene. Glasfibervævet er påført hurtigtørrende lim, og når ballonen brister, er røret isoleret indefra. En anden metode, der især bruges ved renovering af faldstammer, er relining, hvor et elastisk rør med en godstykkelse på tre millimeter efter rensning af det ødelagte rør, indsættes”, forklarer Niels Hansen.
Færre omkostninger
Ifølge Morten Helleskov, formand for TV-inspektionsgruppen i Dansk Byggeri, er det helt essentielt, at kommunerne nu får udført TV-inspektion inden dele af kloaknettet falder helt sammen.
”Når der renoveres i tide kan 90 procent af renoveringerne ske ved en opgravningsfri metode. Det reducerer omkostningerne væsentligt i forhold til traditionel opgravning. På landsplan kan der blive tale om en merudgift på et tocifret milliardbeløb, hvis opgravning og udbedring af dyre følgeskader bliver resultatet”, siger Morten Helleskov.
brahe