Arkitektur skal sikre kvalitet i storbyen
Den nære funktionelle arkitektur, der taler til almindelige mennesker, de storslåede grønne byoplevelser og den tiltagende trussel fra klimaforandringerne er alt sammen emner på denne uges Rising Architecture Week i København
Det sker ved Rising Architecture Week, der med et ambitiøst program har arrangeret cykel-, gå og sejlture fra nord til syd, med fokus på grøn byudvikling og klimatiltag.
Desuden byder onsdag og torsdag i denne uge på en stor arkitektur-konference på Papirøen, som kulturminister Bertel Haarder (V) og direktør i Danske Ark Lene Espersen åbner.
Her kan man møde repræsentanter for dansk og international arkitekturs største navne, som norske Snøhetta samt danske Henning Larsen Architects, 3XN, C.F. Møller og Schmidt Hammer Lassen.
Også stadsarkitekterne fra henholdsvis Moskva og København, Sergey Kuznetsov og Tina Saaby, vil holde oplæg og suge til sig af de faglige indtryk.
Medindehaver hos JJW Arkitekter, Lars Lindeberg, er en af de arkitekter, der godt vil garantere et solidt fagligt udbytte af Rising Architecture, når tegnestuen inviterer på sejltur i Københavns havn og et nærmere kig på Skolen i Sydhavnen, som åbnede forleden.
”Der er lagt op til ikke kun rundvisning, men i høj grad dialog med fagfæller. Når vi sejler gennem Sydhavnen, sætter vi skolen i perspektiv med bydelen. Vi vil gerne lave arkitektur til de, der skal bruge bygningen, men det er jo også byens borgere. Derfor må vi spørge os selv, hvad København kan bruge arkitekturen til, siger Lars Lindeberg til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Skole i dobbelt forstand
”Vi vil gerne lægge til, noget der giver mere, og her er Sydhavnsskolen et lysende eksempel på, at vi kan give et boost. Det er jo en lavenergiskole, og den arbejder på bæredygtighed i den dobbelte forstand, at den har flere udnyttelsesmuligheder. Den er mere end en skole og åben for andre”, siger Lars Lindeberg, der også er leder af tegnestuens afdeling for læring og kultur.
”Vi placerer diverse funktioner meget bevidst for at gøre skolen åben og tilgængelig for bydelen, kantinen for eksempel med udeservering mod syd. Så vi prøver nogle potentialer af, så lokalmiljøet også kan få gavn af skolen”, siger han.
Lars Lindeberg fortæller, at der i designet også ligger en kritik af ”de mange døde boligbyggerier” i København.
”Når der ikke rigtig sker noget i stueetage-niveau, giver det ikke liv i en bydel. Her er der mange potentialer og flere af de nye bydele har fået øjnene op for det,” mener han.
Hungrer efter mødesteder
Derfor skal man ikke kun tænke i æstetik, men også funktion:
”De nye bydele i København (som for eksempel Nordhavn og Carlsbergbyen, red.) hungrer efter steder, hvor mennesker kan mødes og hvor der er fælles funktioner. Her er en skole oplagt, for alle børnefamilier kommer der”, pointerer Lars Lindeberg.
Hvad får I som virksomhed ud af arkitekturugen?
”Et tydeligt perspektiv er, at vi bliver endnu mere synlige i branchen og kommer i direkte dialog med kolleger og interessenter. Når man har mulighed for at have direkte kontakt, at få og give kommentarer og modtage feedback på vores projekter, bliver vi også selv mere oplyste. Den direkte kontakt med interessenter er væsentlig for os, for vi har jo alle god byudvikling på sinde, siger Lars Lindeberg.