Fremtidens fritidshus er intelligent
Det såkaldte Futurehus på Bornholm giver rådgivere og byggebranchen et inspirerende kig ind i klimabevidst byggeri
Huset, der blandt andet er energiselvforsynende takket være store vinduespartier, solceller, varmepumper og kraftig træfiberisolering, er opført efter de såkaldte Active House-principper, hvor vægten ligger på ikke kun at reducere energiforbrug, men også på at skåne miljøet og sikre et højt komfortniveau inden døre.
De højeste energikrav
Huset er tegnet af arkitektfirmaerne Arkitec og Steenbergs tegnestue , og består af bæredygtige materialer fra lokalområdet.
Ifølge bygningskonstruktør Peter Beyer Holm fra Steenbergs tegnestue er der tale om mere end et energirigtigt fritidshus, idet bygningen efterlever de højeste energikrav, der stilles til helårshuse.
”Fritidshuse er sjældent lige så velisolerede og energirigtige som helårshuse. Med Futurehuset har vi for alvor forsøgt at hæve barren, hvad angår miljørigtigt design af ikke blot fritidsboliger, men også bygninger, som de er flest. Huset er ganske enkelt i stand til at ”tænke miljørigtigt” og generere al el og varme fra naturen.
Boligens varme, hvoraf 90 pct. genbruges via et varmegenvindingsanlæg, genereres via en jordvarmepumpe, der sikrer cirka tre gange så meget varme for pengene sammenlignet med en el-radiator.
Passiv solenergi
Hvor lavenergihuse normalt vender mod syd med henblik på at generere så meget passiv solenergi som muligt, er Futurehuset opført på Bølshavns nordvendte Bølsbakke. Årsagen er ønsket om at opnå den optimale balance mellem udnyttelsen af solenergien via vinduerne og et behageligt indeklima uden risiko for overophedning.
”Eftersom der er tale om et lavenergihus, var kravet til vinduerne, at de havde en god energiperformance. Der er anvendt isolerende Velfac 200 Energy-vinduer i facaden, som lukker mere varme ind, end de lukker ud, samtidig med at ovenlysene giver yderligere udnyttelse af solenergien. De to løsninger arbejder sammen om at sikre en naturlig ventilation i tillæg til husets mekaniske ventilation”, siger Brian Wendin, der er arkitekt hos Velux.