23948sdkhjf

Nyt frø spirer på Bispetorv i Aarhus

I går blev der fundet en vinder til byrumsprojektet Den Grønne Ambassade i Aarhus. Den lokale arkitekt Steffen Impgaard vandt med bygningen Frøet
Bispetorv i Aarhus er under længe ventet og stærkt tiltrængt forvandling.

Efter i årevis at have henslæbt tilværelsen som stor parkeringsplads skal byens prominente torv tilbage til ære og værdighed.

Opgaven i den åbne konkurrence, som Aarhus Kommune og parterne bag Smag på Aarhus-projektet står bag, lød på at skabe en spændende arkitektonisk ramme til Den Grønne Ambassade, som skal stå ved Bispetorv.

Rådmand Kristian Würtz præsenterede vinderen, som blev Aarhus-arkitekten Steffen Impgaard, mens projektleder for Smag på Aarhus, Pernille Villesen, fortalte om baggrunden for en grøn ambassade.

Et frø der spirer

Steffen Impgaard vil med en illustration af et frø der spirer fortælle historien om en ambassade i harmoni med naturen. Ambassadens organiske form er primært udført i træ og pilestokke. Adgang sker gennem et glasparti vendt mod Skt. Clemens Torv og indgangspartiet skærmes af udhængende pilestokke.

På den måde bliver der skabt et intimt møde mellem inde og ude, mener arkitekten.

Ifølge dommerkomitéen - som blandt andre består af stadsarkitekt Stephen Willacy, arkitekt Henrik Højmose samt fagdommerne Rasmus Holm og Trine Berthold, fra Arkitektforeningen - er projektet både visionært og poetisk:

”Illustration af et frø der spirer, fortæller historien om en ambassade i harmoni med naturen. Dens organiske form er primært udført i træ og pilestokke, mens stålprofiler tillader at pavillonen transporteres, mens termoruder sørger for klimaafskærmning året rundt”, lyder det fra dommerne.

Ligefrem og tilgængelig

Forslagets poetiske udtryk forstærkes af den organiske form, der - udtrykt på arkitektsprog - ”går i dialog med de fem lindetræer, som tegner den ene langside af byggefeltet. Forslaget undgår at danne en bagside mod Bispetorv og fremstår som værende ligefrem og tilgængelig”.

”Udtrykket forstærkes af vævede pilestokke som udvendig beklædning. Denne ærlighed om ambassadens oprindelse og formål er både inspirerende og dragende og formår at skabe en nysgerrighed ved at kunne etablere et indre univers midt i Aarhus året rundt”, lyder det videre fra dommerne.

Færdig til jul

Efter planen skal Frøet bygges og sættes op på Bispetorv i løbet af efteråret, så medarbejderne fra Smag på Aarhus kan flytte ind inden jul.

Mindst tre dage om ugen er ambassaden bemandet og alle kan komme ind og fortælle om deres grønne ideer for deres by og kommune.

Bilfri Bispetorv
Aarhus Kommune er i gang med at omdanne Bispetorvet i Aarhus til et grønt og bilfrit byrum. Det fremtidige torv ved domkirken og teatret vil tilbyde et bredt spænd af arrangementer og udfoldelsesmuligheder. Arbejdet på Bispetorvets omdannelse begynder i morgen og løber frem til december i år.
Smag på Aarhus vil med Den Grønne Ambassade på Bispetorv skabe et mødested for byens borgere, hvor naturen som spisekammer skal inspirere de besøgende. Ambassaden skal fungere som aktivt foranderligt værksted med mulighed for dyrkning, tilberedning, spisning og information om mad i naturen.


41 poetiske forslag
Der kom i alt 41 forslag, som bød på mangfoldighed både i udformning og med ideer til navn: Laden, Madpaletten,
Det grønne bibliotek, Agurk, Under trækronen, Frøet, Spisekammeret, Plantepavillonen, Madteatret, Smagsportalen.
En enig dommerkomite valgte Frøet fordi det understøtter og kommunikerer visionen bag
’Smag på Aarhus’.
Forslaget er udarbejdet af arkitekt Steffen Impgaard, som nu skal viderebearbejde sit forslag i samarbejde med
projektteamet bag ’Smag på Aarhus’ og sørge for realisering.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097