23948sdkhjf

Eins-zwei-drei – keine hexerei!

Dansk Byggeri anslår, at kommunerne kan skaffe over en halv mia. kroner ekstra til kommunekasserne ved at lade flere private virksomheder overtage opgaver på vej- og park-området Men det er langt fra løsningen, mener 3F
Distanceblændere, der lokker med virkelighedsfjerne besparelser, tiltrækker sig naturligvis en vis opmærksomhed.

Senest er det Dansk Byggeri, som med let hånd anslår, at danske kommuner sover i timen og kan skaffe over en halv mia. kroner ekstra til de trængte kommunekasser ved at lade flere private virksomheder overtage opgaver på vej- og park-området (Licitationen, 20/8-15).

Postulaterne om fiktive besparelser besværges med påstande om, at gevinsterne er dokumenteret. Så må alle forstå, at det er fattesvage kommunalpolitikere, der ødsler med skattemidlerne, når man ikke for længst har smidt de offentlig ansatte ud og erstattet dem med private leverandører.

Naturligvis kan man spare penge alle steder, også i det offentlige: Hvis man ikke løser de opgaver, som man gør i dag. Hvis man forringer de ansattes løn- og arbejdsvilkår. Hvis man sænker kvaliteten af de ydelser, borgerne får. Hvis man er klar til store ekstra-regninger, når uventede og uplanlagte opgaver skal løses – eksempelvis i forbindelse med uvejr, væltede træer og store mængder regn.

Men hvis man værdsætter kvalitet, effektivitet og sikkerhed med hensyn til opgavevaretagelsen og dygtige, fleksible og udviklingsparate offentlige medarbejdere, skal man ikke lade sig lokke af liberalistiske fundamentalister, som sværger til udlicitering.

De offentlige park- og vej-enheder løser tillige både uddannelsesopgaver gennem et stort antal lærlinge og løfter et væsentligt, socialt ansvar ved at hjælpe kolleger tilbage på arbejdsmarkedet efter sygdoms-, ledighedsperioder mv.

Hvis man løfter blikket fra de regneark, som er konstrueret med et bestemt resultat for øje, så viser det sig i virkelighedens verden, at de offentlige park- og vej-afdelinger ofte vinder udbud i konkurrence med private bydere.

Senest blandt andet i Varde og Viborg kommuner og Bornholms Regionskommune. I Billund Kommune vandt park og vej også tilbage i 2008 retten til at udføre deres egne opgaver, og et enigt (!) byråd vedtog tidligere i år, at opgaverne fortsat skal løses af park og vej.

Med hånden på privatiseringsbibelen kræver Dansk Byggeri, at kommunerne skal udlicitere mindst 80 procent på vej- og parkområdet. Idéen om planøkonomiske, centralt fastsatte måltal afspejler selvopfattelsen i Dansk Byggeris hovedkvarter: Vi ved bedst, langt bedre, end de ansvarlige, valgte kommunale politikere, som lader sig vildlede af de lokale ønsker, vilkår og erfaringer, og som står til ansvar for de lokale skatteborgere og vælgere hvert fjerde år.

Dansk Byggeris ledelse kunne vælge i stedet at kaste sig over produktivitetsrapporterne om efterslæbet i egne medlemsrækker, og koncentrere sig om det glimrende samarbejdsprojekt ”Bedre Bundlinje,” som 3F og Dansk Byggeri er fælles om i bestræbelserne på at styrke samarbejdet, arbejdsmiljøet og sikkerheden og virksomhedernes og medarbejdernes indtjening.

Det vil være en ren win-win-win-situation.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109