23948sdkhjf

Jordceller til nye træer gør Aarhus Havn grønnere

Nyplantede bytræer får hjælp til bedre vækst i et udfordret miljø af beton og tunge belægningssten
Der bliver bygget og gravet på havnen i Aarhus. En totalforvandling der skal omdanne Aarhus inderhavn fra industrihavn til byrum, nemlig Urban Mediaspace Aarhus, som ArkByg tidligere har beskrevet.

Området ligger centralt i forhold til Aarhus midtby og har ændret sig i form af frilægning af den sidste del af Aarhus Å og ikke mindst beplantning af nye træer langs kajkanten, å-kanten, ved Europahuset og langs Kystvejen.

Kristine Jensens Tegnestue har som landskabsarkitekt arbejdet med beplantningen af de mange træer, der har krævet særlige forhold set i lyset af, at der er benyttet meget tunge belægningssten i beton, som også skal tåle tung kørsel.

Tåler tung trafik

Derfor har man fra bygherres side valgt at plante samtlige træer i rodceller, såkaldte StrataCells.

Der er brugt tusindvis af de - ifølge leverandøren Milford - miljøvenlige jordceller til projektet. Cellerne er med til at give støtte til overfladebelægningen. Udover at tåle tung trafik, sikrer jordcellerne angiveligt også en god jordvolumen til træerne.

”Vi arbejder med en meget tung belægning med 25 centimers tyk beton, og det kræver, at vi benytter et system, der netop kan tåle det og samtidig tåle kørsel også. Træerne har brug for mere jord end blot det åbne stykke i plantehullet, og det får de ved at lægge jordcellerne ind under belægningen. Det betyder, at hver træ får cirka 10 kubikmeter jord, bedre vækstbetingelser og en længere levetid”, siger landskabsarkitekt Anna Rämert fra Kristine Jensens Tegnestue.

Jordcelle-systemet er ifølge arkitekterne fleksibelt at arbejde med, og man har kunnet tilpasse de forskellige størrelser plantehuller til de træer, der er blevet plantet.

Blandt andet er der lavet et større plantehul ved kontorbygningen Europahuset, hvor der er plantet flere træer i samme hul.

”Du kan koble jordcellerne af og på, alt efter hvor mange, der skal bruges til de enkelte huller, og så kan du bygge ovenpå, hvis der er brug for mere jord”, siger Anna Rämert.

Som legoklodser

MJ Eriksson er udførende entreprenør på Urban Mediaspace Aarhus:

”Det er første gang, vi har arbejdet med jordceller, så det var selvfølgelig nyt for os. Og det er lidt som at bygge med legoklodser”, siger byggeleder Kristian Teglgaard.

Mark Walton, projektansvarlig hos Milford, siger:

”Dette er et af de mest spændende projekter, som vi har arbejdet på til dato. Det har været meget givende at være involveret fra et tidligt stadie i planlægningen”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14