23948sdkhjf

Anlægsgartnerne vækster blandt de døde

Der er dårlige kår for udliciteringer fra kommunale opgaver i vej- og parksektoren, men mellem gravene er der vækst
Alene fra 2013 til 2014 er kommunernes driftsudgifter til entreprenør- og håndværkerydelser, som udføres af eksternt personale, steget med 34,5 mio. kr. Det viser beregninger, som Mester Tidende har lavet i samarbejde med Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Ifølge Dansk Byggeri er det et udtryk for, at danske virksomheder/mestre ikke får nok del i det økonomiske opsving, som præger park- og vejbranchen.

”Vi kan se, at udgifterne til driften er vokset trods inflationen. Vi ved, at kommunerne kan udlicitere meget mere, end tilfældet er i dag, og når vi nu kan se, at kommunerne har øget udgifterne til deres drift på området, er det tosset ikke at spare penge ved at bruge private leverandører i stedet. På den måde, som det kører nu, begrænser kommunerne rent faktisk et yderligere opsving,” siger Morten Kamp Thomsen, erhvervspolitisk konsulent, Dansk Byggeri.

Vækst på kirkegårde

Generelt har kommunerne øget deres udgifter til driften af det grønne område med 169,1 mio. kr. fra 2010 til 14. Men et enkelt område skiller sig ud, nemlig driften af kirkegårde.

Fra 2010 til 2014 har kommunerne her sparet 14,2 mio. kr. på drift og anlæg, og alene bare på driften har kommunerne fra 2010 til 2014 sparet 9,2 mio. til entreprenør- og håndværkerydelser, som ikke udføres af kommunens eget personale. Det betyder, at kommunernes udliciteringsgrad på dette område er relativt gode til at udlicitere, og det vækker glæde hos OK Nygaard, der står for driften af nogle af Odense Kommunes kirkegårde.

”Det giver meget god mening. Der findes ikke så mange kommunalt drevne kirkegårde, og de kommuner, der driver kirkegårde har også et godt samarbejde omkring vidensdeling. Det gør, at kommunerne nemt kan lave kvalitetsbeskrivelser til entreprenørerne, og dermed nemt udlicitere opgaverne,” siger Terkel Frank Bruun, afdelingsleder hos OK Nygaard.

Tilbageslag for udlicitering

En analyse fra Dansk Byggeri viser, at udliciteringen på de tekniske områder i kommunerne er på 40,1 pct., hvor den sidste år var på 40,2 pct.

Der er dermed sket et marginalt fald i udliciteringsgraden i kommunerne, men hvis kommunerne øgede deres udlicitering ved at blive bedre til at lære fra hinanden, kunne de spare mere end en halv milliard kroner, viser analysen.

”Et træ er jo et træ, og en græsplæne er en græsplæne og, uanset om den ligger på en kirkegård eller på en boldbane. Så jeg er sikker på, at hvis man brugte kirkegårdene som forbillede og brugte erfaringerne herfra, så kunne man også sagtens udlicitere mere på de øvrige grønne områder,” siger Terkel Frank Bruun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112