23948sdkhjf

Efter grus følger knus

Jysk entreprenørfirma har sikret sig råstoffer til de næste 20 år – og mange strenge at spille på
”Der bliver jo ikke flere råstoffer. Selv om vi i hvert fald har til de næste 20 år, vil det være slut en dag. Så er det godt, at vi også har Genknus”.

Kent Laursen er direktør for entreprenørfirmaet Ejvind Laursen A/S i Hedensted. Han deler førersædet i virksomheden med sin bror, Flemming Laursen, som er ingeniør.

Selv er Kent Laursen udlært lastbilmekaniker, og rollefordelingen mellem brødrene er klar. Det er Flemming Laursen, der er god til alt det teoretiske og det med miljøgodkendelser og papirer. Kent Laursen tager sig af de praktiske gøremål, selv om han ikke helt kan kringle sig uden om en del af papirarbejdet.

Ejvind Laursen A/S holder sig nemlig ikke til blot at være entreprenør- og vognmandsvirksomhed. Datterselskabet Genknus omfatter tre grusgrave, en stor knusestation, modtagelse af byggeaffald, jordhotel med rensning af forurenet jord, samt håndtering af dagrenovation.

”Det er godt at have mange strenge at spille på”, konstaterer Kent Laursen.

Vasket sand til én kunde

I øjeblikket er der ingen problemer med råstoffer i grusgravene på Remmerslundvej mindre end et par kilometer nordvest for firmahovedkvarteret i Hedensted. Der produceres vejmaterialer og stabilgrus i stabilgrus i store mængder.

I en af grusgravene gælder det udelukkende produktion til en enkelt kunde. På årsbasis afleveres omkring 120.000 tons vasket sand til betonvirksomheden Boligbeton A/S i Løsning. Transportmæssigt nemt og bekvemt. Der er blot tre kilometer fra grusgraven til Boligbeton.

”Boligbeton aftager hele vores produktion af vasket sand til produktion af betonelementer. Der bliver naturligvis en del betonaffald fra elementproduktionen. Det bliver kørt tilbage til Genknus. Vi knuser det, og Boligbeton får det så retur til produktionen. Det er det, man forstår ved genbrug”, konstaterer Kent Laursen.

Staten tager afgiften

Det batter solidt i statskassen, når Boligbeton får leveret sand til betonproduktionen og når vognmand, entreprenører og kommuner henter vejmaterialer og andre grusgravsmaterialer på Remmeslundvej. Det mener Hedensted-entreprenøren ikke er helt rigtigt.

”Vi betaler fem kroner i råstofafgift pr. kubikmeter. Pengene afleverer vi til staten. Det ville måske være rimeligt, hvis staten så sendte dem videre til kommunerne. Tunge transporter fra grusgravene er hårde ved vejene, og det er jo kommunerne, der skal holde dem i orden”, siger Kent Laursen.

Foruden i de tre grusgrave, er der masser af aktivitet i den del af Genknus, der omfatter modtagelse og knusning af beton, tegl og asfalt. Genknus har en stationær Kleemann-knuser, som tygger omkring et par hundrede tons i timen, afhængig af materialet.

Foruden knusning af betonaffald, teglrester og gammelt affald, neddeler Genknus også træ, have-park affald og trærødder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125