Unge vælger mursten og mørtel fra
10 håndværksmestre står klar til at modtage lærlinge, men der mangler elever til mureruddannelsen i Esbjerg
Det lave antal betyder, at der muligvis ikke oprettes et hold til august, og det skaber bekymring i branchen.
”Vi oplever en mangel på lærlinge, og derfor er det selvfølgelig et problem, at der ikke er flere, der søger ind”, siger Michael Mathiesen, formand for Dansk Byggeri Sydjylland til Licitationen - Byggeriets Dagblad og påpeger, at situationen i værste fald kan komme til at betyde, at murermestrene i Sydjylland i stedet må satse på at hente udenlandsk arbejdskraft og udenlandske unge ind.
Indsats iværksat
For at komme den manglende interesse blandt de danske unge til livs forsøger man imidlertid nu at gøre murerfaget mere attraktivt.
Det sker gennem en ordning, som 10 sydjyske håndværksmestre indtil videre er med i. Håndværksmestrene har meldt sig klar til at skrive under på en kontrakt med de unge, som dermed får løn fra dag ét i grundforløbet.
”Vi er nødt til at gøre noget ekstraordinært for at få dem ind i branchen”, uddyber Michael Mathiesen, der gennem murer- og entreprenørfirmaet Max Mathiesen og Søn A/S selv er med i ordningen.
”Vi tror og håber på, at tiltaget kan være med til at indfange og friste nogle af de unge”, supplerer Karsten Grigel, afdelingschef for bygge- og anlæg på Rybners Tekniske Skole og påpeger, at hvis det ikke lykkes, må de tre nuværende ansøgere umiddelbart afvente opstart til januar, hvor de unge fra grundforløb 1 starter på grundforløb 2, eller søge mod en anden skole.
”Vi kan ikke starte et forløb med kun tre elever op”, siger han.
Aalborg genkender billede
På Tech College Aalborg nikker man genkendende til en situation med få ansøgninger, selvom murerbranchen i høj grad efterspørger de unge.
”Jeg tror, at det er det generelle billede”, siger uddannelsesleder Bo Banch og påpeger, at man i Aalborg har modtaget omkring seks ansøgninger, og at man her opretter et hold for mureransøgerne uanset hvad. Det sker eventuelt ved at sammenlægge med hovedforløb eller brobrygningsforløb, påpeger han og opfordrer generelt de danske unge til at se mod håndværkeruddannelserne.
”De store årgange går på pension nu, så der er i den grad gode muligheder”, siger han og illustrerer pointen med, at skolepraktikken inden for murerfaget ikke har elever tilknyttet.
”Det er jo fordi, de er så efterspurgte”, fortsætter han og fremhæver store byggerier i området som årsagen.
Grundforløb 2
Grundforløb 2 henvender sig til unge under 25 år, der har forladt 9. eller 10. klasse for mere end et år siden.
Grundforløb 2 henvender sig til unge under 25 år, der har forladt 9. eller 10. klasse for mere end et år siden.