Bornholm kickstartede mere mod og større tanker
Folkemødet på Bornholm, viste, at vi skal være langt mere modige i Danmark til at samarbejde mellem offentlige og private spillere, mener Astrid Simonsen Joos
For få uger siden var Dansk Industri vært for Greater Copenhagen-konferencen. Her kom eksperter, politikere og vi virksomhedsledere med vores bud på, hvordan hele hovedstadsområdet kan komme på verdenskortet som en attraktiv region at investere i.
Den gennemgående konklusion var klar – vi skal turde tænke større, og vi skal lykkes med offentlige private projekter, der rykker noget ude i samfundet.
Det budskab har været fremført tidligere. Ikke desto mindre halter vi stadigvæk bagefter vores europæiske venner i forhold til at skabe innovative projekter i offentlig-privat regi.
I vores belysningsverden oplever vi jævnligt, hvordan store offentlige private projekter og partnerskaber efterfølgende har det vanskeligt med at blive til konkret virkelighed. Det er til trods for, at det er projekter, som både vil sikrer millionbesparelser, bedre belysning og er gode ved miljøet.
Men når jeg taler med mine europæiske kolleger om vores udfordring i Danmark, står det pludselig klart hvorfor, vi er tilbagestående.
Det handler ikke kun om at turde tænke stort. Det handler om, at vi – både i erhvervslivet og det offentlige – mangler modet til at tage vores samarbejder videre til store og konkrete løsninger, da vi i så fald sætter noget på spil. I stedet forfalder vi til det, vi altid har gjort.
Det gør de ikke på den anden side af Øresund. I Stockholmregionen har man for eksempel en konkret og overordnet strategi for, hvordan man få regionen i toppen af verdenseliten inden for life science. For at understøtte den ambition indgås der inden for hospitalsområdet op til 20 år lange samarbejdsaftaler med private aktører, fordi det sikrer de mest optimale miljøer og løsninger til patienterne.
Det mod skal vi også have i Danmark. Forleden hørte jeg om en case fra Madrid, hvor de har installeret udendørs belysning på en lang strækning med mere end 200.000 armaturer.
Det kræver mod til at samarbejde mellem flere spillere - private som offentlige - for at realisere så store projekter. Omvendt er fortjenesten for samfundet er kæmpe stor, og det tror jeg, at man glemmer en gang imellem.
Efter et folkemøde med mange visionære tanker og store ideer er det også blevet diskuteret, hvordan vi i det private og offentlige kan blive bedre til at tage de gode ideer videre til konkrete løsninger. Vi skal turde være modige – det kommer Danmark længst med.