23948sdkhjf

Åbne grusgrave satte fokus på råstoffer

Råstofbranchen havde forleden åbent hus i fem grusgrave landet over. Det blev et tilløbsstykke
Der gik tre år mellem de to første udgaver af Råstofdagen, hvor danske grusgrave viste sig frem for alle interesserede. Fremover kommer der kun til at gå to år. Det lover formanden for brancheforeningen Danske Råstoffer, Bjarne Overgaard, efter at Råstofdagen 2015 skabte run på fem grusgrave fordelt rundt om i landet.

”Vi havde omkring 700 gæster i løbet af dagen, og det betragter jeg som fantastisk. Det er bare op til os at skabe nogle gode arrangementer”, siger Bjarne Overgaard, der selv er direktør for Bedsted Lø Grusværker ved Rødekro i Sønderjylland.

I øvrig den grusgrav, hvor der i marts blev fundet guld. Bjarne Overgaard havde en fornemmelse af, at det ædle metal kunne forekomme i små mængder. Og det bedste sted at søge var i bundventilerne på grusgravens maskiner, hvor fint og tungt sand ender. Det viste sig, at der også var guld.

”Vi benyttede naturligvis lejligheden til at lade Råstofdagens gæster forsøge at vaske guld. Egentlig var det tænkt som et arrangement for børnene, men de voksne var også særdeles aktive”. I en del af grusgraven, som vi er færdige med at grave i, har vi en sø. Den bruger både den lokale vandskiklub og en triatlonklub. Begge klubber var aktive på Råstofdagen og gav gæsterne mulighed for både at stå på vandski og svømme en tur, fortæller Bjarne Overgaard.

Vigtig dialog

”Tanken med Råstofdagen er, at branchen gerne vil vise, hvad vi går og laver og komme i dialog med folk, der måske ikke har det store kendskab til grusgrave. Det ser ud til at være lykkedes til fulde”, vurderer Bjarne Overgaard.

Foruden Bedsted Lø Grusværker i Sønderjylland, var også Grunderup Grus- og Stenleje ved Mariager, Pederseje Stenværk & Genbrug ved Nr. Alslev på Falster, Sten & Grus Prøvestenen ved København, og Dansand ved Brædstrup i Østjylland med i arrangementet.

Hos Dansand registrerede produktchef Peter Svensen lige omkring 1000 gæster. Fabrikken producerer og sælger i omegnen af 320.000 tons forskellige sandtyper om året.

Gang i rundvisningerne

”For hver dansker bruges er cirka 12 tons råstoffer om året. Derfor er det vigtigt for os at fortælle om, hvad vi laver. Det handler om god dialog og forståelse for, hvorfor vi sender 9000 lastbiler afsted om året. Vi vil vise, at vi gør det så miljømæssigt rigtigt som muligt”, siger Peter Svensen.

Han måtte revidere sine planer for rundvisning på fabriksanlægget og hente flere rundvisere ind, da det viste sig, at rundvisninger hver halve time slet ikke rakte til tilstrømningen.

Dansand havde også både en naturvejleder og en geolog på plads. Og en forening for store drenge, der kører med radiostyrede lastbiler og entreprenørmaskiner, skabte i perioder kø ved indgangen til en af hallerne. Foruden selv at vise, hvordan man tumler trucks og maskiner i størrelse 1:14, overlod de beredvilligt fjernstyringerne til Dansands gæster.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11