23948sdkhjf

Nyskabelser kræver flere ledelsesredskaber

Innovation i byggeriets virksomheder bør nytænkes og begrebet bredes ud, mener tegnestueleder og to CBS-professorer
Mere end 550 danske topledere, herunder flere fra byggebranchen, har i en stor undersøgelse fra Dansk Selskab for Virksomhedsledelse og CBS vendt blikket indad og givet deres bud på dyder og unoder i dansk ledelse.

De ganske ærlige udsagn fortæller, at mens det tilsyneladende går fint med den daglige drift og hverdagens flow, kniber det mere med evne til at tiltrække talenter, med evnen til at sikre følgeskab i forandringsprocesser og ikke mindst med evnen til at skabe innovation og fornyelse i virksomheden.

”Svarene kommer fra ledere, der sidder centralt placeret i erhvervslivet og den offentlige sektor. Det er overraskende, lidt trist og bekymrende, at evnen til at skabe en innovationskultur og et læringsmiljø ikke er mere fremtrædende - når der tænkes på, hvad det er, som skal sikre konkurrenceevnen”, siger den ene af undersøgelsens ankermænd, professor Flemming Poulfelt fra Institut for Ledelse, politik og filosofi på CBS.

Spild af tid og penge

Hos en af de virksomheder, hvor innovation må formodes at være af vital betydning, JJW Arkitekter, siger adm. direktør og arkitekt Anders Holst Jensen:

”Vi danskere bryster os af, at vi overlever på at være innovative. Men der er flere vinkler på innovation. Traditionelt opfatter mange arkitekter konkurrencedeltagelse som noget af det mest innovative, man kan foretage sig, uanset hvad det koster. Men eftersom man kun vinder én ud af fem konkurrencer, er der et stort spild for samfundet og for firmaerne”.

Ikke kun den bløde blyant

Anders Holst Jensen mener, at den produktivitet, som politikerne efterspørger, kan stride mod ønsket om innovation.

”Man glemmer at tænke på, at innovation kan foregå på andre måder, end når man er bevæbnet med den bløde blyant. Innovation er ikke kun at formgive og skabe smukt design. Det er også at skabe bygbarhed, at optimere arbejdsgange og at tænke på drift og totaløkonomi”, siger Anders Holst Jensen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

JJW Arkitekter har derfor god erfaring med at ansætte erhvervs-phd’er, der aktuelt kigger på, hvordan man i samarbejde med Landsbyggefonden mest samfundsgavnligt kan renovere bygningerne fra 1940’erne og 50’erne, som mange har stor veneration for.

Svært at lede danskere

”Selvfølgelig skal man deltage i konkurrencer, men der ligger også innovation i at forske i og udvikle faget i dialog med uddannelserne og virksomhederne. Man kan ikke både bede om innovation på en bredere palet og samtidigt forlange, at vi skal levere mere og mere for ingen penge”, siger Anders Holst Jensen, der også bider mærke i, at danskere i kraft af en lang tradition med en flad ledelsesstruktur, kan være svære at lede.

”Derfor er det snarere virksomhedens strategi, der bør ændres, blandt andet ved at flytte fokus over på det, vores investering i ansættelsen en erhvervs-phd kan bidrage med. Men vi har stadig som ledere meget at lære, hvis ikke vi vil opleve at innovationen stagnerer”, siger Anders Holst Jensen.

Samme konklusion ovenpå undersøgelsen har CBS-professor Henrik Holt Larsen:

”Ved ikke at udnytte kritik, spændinger og konflikter konstruktivt taber mange ledere bagvognen i bestræbelserne på at drive firmaet fremad”, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11