Kontrakttjek - har du husket det hele?
Kontrakten er underprioriteret i byggebranchen, lyder det fra advokat, som her giver seks gode råd til entreprisekontrakter, hvis man ønsker at minimere risikoen for tvister der resulterer i milliontab
1. Undgå fortolkningstvivl - aftal forrang
Skriv ind i hvilken rækkefølge aftalens dokumenter skal have forrang. Skal kontrakten eksempelvis gælde forud for AB 92? Et eksempel på forrang kan være: entreprisekontrakt, entreprenørens tilbud, bygherrens udbudsmateriale, AB 92/ABT 93, Håndværksrådets standardforbehold.
2. Aftal garantistillelse og løbende fakturering
Skriv ind at din kontraktpart stiller garanti på mindst 10 procent af entreprisesummen. Kombineret med en aftale om ret til løbende acontofakturering, giver det dig god sikkerhed for at få penge for dit udførte arbejde. Tag en runde sammen med bygherren hver måned, hvor I bliver enige om, hvad der er udført af arbejde og få det faktureret.
3. Dagbøder - aftal størrelsen
Dagbøder er et almindeligt krav ved forsinkelse på et byggeri. Den nemmeste løsning er at aftale størrelsen på dagbøderne på forhånd. Praksis på området er 1-1,5 promille af kontraktbeløbet pr. dag. En entreprenør kan have en fordel i, at der ikke aftales dagbøder, da det kan være svært at opgøre et økonomisk tab ud fra de almindelige erstatningsregler i dansk lovgivning efterfølgende.
4. Aftal AB 92 /ABT 93 hele vejen ned i kæden
Hvis du selv bruger underentreprenører på en byggesag, er det en stor fordel for dig, hvis du kan medinddrage dem, hvis der opstår en klagesag. Det er automatisk sikret, hvis I som en del af jeres indbyrdes kontrakt har aftalt, at AB 92 eller ABT 93 gælder – hvis det er gældende i dit hovedkontraktforhold.
5. Få aftaler om ekstraarbejder på skrift
Lav en standard aftaleseddel, som hurtigt kan udfyldes med en beskrivelse af det aftalte ekstraarbejde og underskrives af begge parter med det samme. Lav alternativt en aftale via e-mail, så du har dokumentationen i orden. Lad det fremgå af entreprisekontrakten, hvilke personer der er berettiget til at indgå aftaler om ekstraarbejder.
6. Hvor skal uenigheder skal behandles?
Skal en voldgiftsklausul være en del af kontrakten? Det er udgangspunktet, hvis I aftaler, at entreprisekontrakten skal reguleres af AB 92. Hvis der ikke er en voldgiftsklausul, skal du som udgangspunkt anvende de almindelige domstole. Det er typisk hurtigere at føre en voldgiftssag, men en afgørelse kan ikke ankes.