Gi’ Boligjobordningen et grønt sigte
Boligjobordningen burde blandt andet målrettes renoveringer i udkantsområderne, mener Gunde Odgaard
Hvorfor nu det?
Vi har i dag cirka 155.000 ansatte inden for byggeriet. I 2007 havde vi 192.000 ansatte. Der er en ledighed, samlet set, i byggefagene på cirka otte procent. Desuden er kun halvdelen af alle, der har en byggefaglig uddannelse ansat i byggeriet.
Den anden halvdel arbejder i andre brancher. Hvis vi i byggeriet kan lokke håndværkerne tilbage giver det jobåbninger i andre brancher. Der er masser af arbejdskraft og ledige hænder og ingen tegn på overophedning!
BAT-kartellet forslår derfor, at opretholde Boligjobordningen, men i en mere strategisk (grøn) retning, der fremmer andre politiske formål. Konkret peger BAT på fem mulige justeringer:
1. Boligjobordningen målrettes energirenovering i den eksisterende bygningsmasse. Incitamentet til at reducere energiforbruget i vores bygninger kan øges ved at målrette BoligJobordningen til dokumenterbare energibesparende løsninger.
2. BoligJobordningen målrettes renovering i forbindelse med ejendomskøb. Købere af huse skal kunne opnå et forhøjet fradrag, såfremt de vælger at energirenovere huset i forbindelse med købet. Det vil sætte mere gang i hushandlerne, hvilket vil give øget aktivitet og beskæftigelse, idet der sættes gang i flyttekæderne.
3. BoligJobordningen målrettes renoveringer i udkantsområderne. Såfremt Boligjobordningen udformes på en måde, så renovering af boliger i udkantsdanmark også kan opnå et forhøjet fradrag, kan det medvirke til at tiltrække og fastholde indbyggere i disse områder.
4. BoligJobordningen målrettes den enkelte lejer i alment boligbyggeri ved brug af den kollektive råderet. Den enkelte lejer kunne benytte Boligjobordningen i forbindelse med den individuelle råderet, men det vil være mere fordelagtigt for lejerne at benytte den kollektive råderet, idet boligselskabet kan opnå lån til lavere rente end den enkelte lejer kan.
5. Energistyrelsen præsenterede i 2014 ”BedreBolig – besparelsen betaler sig”. Her kan boligejere få rådgivning og vejledning ligesom de kan få en konkret energirenoveringsopgave løst ved kun at henvende sig hos én leverandør.
BedreBolig-ordningen har ikke haft et særlig stort gennemslag endnu og for at skubbe ordningen i gang vil BAT foreslå, at udgiften til den indledende energirådgivning omfattes af håndværkerfradraget.