DEBAT: Undersøgelse forsøger at dræbe myter
Ny undersøgelse viser ikke nødvendigvis det rette billede af de unges valg af uddannelse, mener Håndværksrådet
På overfladen er det glædelig læsning for håndværksfagene. ”Erhvervsskolerne er ikke for tabere”, ”valg af alment gymnasium er velovervejet”, og ”de unge lader ikke forældrene bestemme”, fremgår det.
Alt sammen sød musik i vores øren, men desværre bliver billedet lovlig lyserødt.
Aflivningen af ”tabermyten” er for eksempel ikke entydig i undersøgelsen. De unge, der deltager i undersøgelsen, har netop valgt uddannelse. Nogle af deres klassekammerater har valgt erhvervsskolen, og hvor mange har lyst til at erklære klassekammerater for tabere?
Vil de unge mennesker ikke pr. automatik benægte, at deres forældre har været med til at ’bestemme’ deres uddannelsesvalg, sådan som A4 konkluderer?
Det er dog ualmindelig svært at forestille sig, at forældres ofte mangelfulde viden om erhvervsuddannelser ikke fortsat spiller en rolle i snakken omkring middagsbordene.
Undersøgelsen giver dog begrundet håb om, at tilslutningen til erhvervsuddannelserne vil vokse. A4-undersøgelsen viser nemlig, at der er meget at arbejde videre på i forhold til de nye muligheder, som erhvervsuddannelsesreformen giver.
Når unge fravælger erhvervsuddannelse, men gerne vil være for eksempel civilingeniør, så afslører det jo, at de ikke kender mulighederne.
De ved næppe, at man også kan blive ingeniør med en eux – altså et svendebrev med hf-eksamen. A4-undersøgelsen kan altså bruges til at overveje, hvad folkeskolens vejledere skal fokusere på, for vejlederne har en nøglerolle og skal fortælle de unge om netop den mulighed.
Håndværksrådet mener, vejledningen i høj grad bør rette sig imod jobmuligheder efter endt uddannelse. En uddannelse er et middel til at nå et mål. Derfor mener vi, at det er problematisk, at en ret lille andel af unge, der vælger gymnasiet, har skelet til jobmulighederne efter endt uddannelse.
Håndværksrådet tror på eksemplets magt, og rigtig mange forældre aner intet om de erhvervsuddannelser, herunder eux, som de unge kan vælge imellem i dag.
Når eux bliver mere mainstream, og flere vælger den vej, som vi jo kan se af optagelsestallene, er jeg sikker på, at vi vil se, de unge vælge den vej også. Og dét glæder vi os til.