23948sdkhjf

Arbejdsmiljøindsats er i fare for at blive slagtet

Branchearbejdsrådenes fremtid er i fare, fordi der mangler finansiering for 2016. En katastrofe, mener byggeriets parter
Det forebyggende partsbaserede arbejdsmiljøarbejde i branchearbejdsmiljørådene risikerer at blive smadret, hvis ikke beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) ekstraordinært finder en stor pose penge.

Der er udsigt til mere end en halvering af midlerne til branchearbejdsmiljørådene i 2016 i forhold til i år: 13,1 mio. kroner mod 32,3 mio. kroner.

”Hvis ikke ministeren finder en løsning, og helst meget hurtigt, slagter man et meget velfungerende system, og det vil gå ud over det forebyggende arbejde”, siger Søren Schytte, formand for BAT-kartellets arbejdsmiljøudvalg og med i bestyrelsen for Branchearbejdsmiljørådet for Bygge og Anlæg (BAR-ba).

Baggrunden er den meget specielle måde, som partssamarbejdet finansieres på. Det sker blandt andet som en procentdel af udbetalingerne til godtgørelser for varige mén og erstatninger for tab af erhvervsevne, som Arbejdsskadestyrelsen har tilkendt. 2016-budgettet er således baseret på aktiviteten i Arbejdsskadestyrelsen i 2014.

Netop i 2014 var der markant lavere sagsproduktion i Arbejdsskadestyrelsen på grund af stor afgang af erfarne medarbejdere, en dom om ændret ulykkesbegreb og længere sagsbehandlingstid.

Appel om løsning

Arbejdsmarkedets partsindsats på arbejdsmiljøområdet består af de 11 branchearbejdsmiljøråd samt Arbejdsmiljørådet og Videncenter for Arbejdsmiljø.

Arbejdsmiljørådet har på vegne af alle parter skrevet til beskæftigelsesministeren med en appel om at finde en løsning. Rådet foreslår, at der gives en ekstraordinær engangsbevilling på 9,6 mio. kroner samt at rådene får mulighed for at overføre midler fra ikke gennemførte aktiviteter i 2014 og 2015.

Særlig kritisk i byggeriet

I byggeriet kalder man det intet mindre end en katastrofe, hvis der ikke findes en løsning. BAR-ba vil, uden en løsning, stå med en andel af partsmidlerne på cirka 1,3 mio. kroner.

”Det vil gå ud over det forebyggende arbejde i virksomhederne. Det er ikke mindst kritisk i byggeriet, fordi vi har mange ulykker og arbejdsbetingede lidelser og er i gang med at gennemføre handleplanen om at knække ulykkeskurven. Det skriger til himlen, hvis man smadrer et velfungerende system, fordi mange arbejdsskadesager ikke er afviklet så hurtigt som ønsket. Man kan ikke slagte rådene et år og tro, man kan være tilbage på niveau året efter, fordi det bliver nødvendigt at afskedige de fleste medarbejdere”, siger Søren Schytte.

Også Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, håber på politisk vilje til at finde de nødvendige penge.

”Jeg synes, vi i BAR er supergode til at formidle gode løsninger ud i virksomhederne, og det vil være meget sørgeligt, hvis det arbejde slås i stykker”, siger hun.

Ministerium vurderer løsninger

Henrik Dam Kristensen oplyser i en skriftlig kommentar til Licitationen - Bygggeriets Dagblad, at man vurderer mulige løsninger.

”Branchearbejdsmiljørådene står næste år i en helt ekstraordinær økonomisk situation. Derfor er ministeriet i gang med at se nærmere på en mulig løsning, der vil blive drøftet sammen med arbejdsmarkedets parter snarest. Det gør vi, fordi rådenes arbejde med forebyggelse er med til at sikre et bedre arbejdsmiljø i Danmark”, skriver ministeren.

Han understreger, at der er tale om en særskilt udfordring i 2016, og at ministeriet forventer, at økonomien fra 2017 og frem vil være på et sædvanligt niveau.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125