23948sdkhjf

Energirenovering af boliger er gået i stå

Det kræver politisk handling, hvis markedet for energirenovering skal i gang, mener forsker. Dansk Byggeri bakker op
De lave energipriser og manglende politisk action har gjort, at energirenoveringer af den danske bygningsmasse er gået i stå.

Det skal der gøres noget ved, mener seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Ole Michael Jensen. Han har svært ved at se, hvordan man uden en økonomisk gulerod kan finde vej ud af krisen.

”Jeg har efterhånden sporet mig ind på, at der er behov for at give boligejerne en gulerod, hvis de skal energirenovere. Guleroden skal bestå af en form for tilskud til energirenovering”, siger Ole Michael Jensen.

Ingen reklamer

Han peger på, at på trods af en energirenoveringsstrategi og uddannelse af en række bedrebolig-rådgivere, så kan husejerne stadig ikke se, hvad de får ud af at energirenovere.

”Folk er blinde over for de skavanker, deres hus har. Derfor er det ikke en reklamekampagne, jeg tror, vil virke. Der skal stå en rådgiver i folks eget hus og fortælle dem om, hvad de konkret kan opnå af besparelser, komfort, bedre indeklima og alle de mange fordele, der er forbundet med at få bedre vinduer eller isoleret, før det virker. Husejerne skal tro på, at det har noget med dem at gøre”, siger Ole Michael Jensen.

Ifølge Ole Michael Jensen er der særligt meget potentiale for energibesparelser i 1960’er og 1970’er parcelhusene.

”Det er en proces, der vil tage lang tid, men hvis man over de næste 10 år kan få fat i 10 procent af parcelhusejerne, så vil der være meget at hente. Men det kræver, at det bliver sparket i gang her og nu”, siger han.

Ikke på markedsvilkår

Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen bakker op om, at der sker alt for lidt på energirenoveringsområdet.

”Regeringen har lavet en handlingsplan, hvor der er en række overordnede mål, men vi hører fra vores medlemmer, at der sker meget lidt i forhold til at realisere det. Efterspørgslen er der ikke. I takt med at energipriserne er faldet, er de økonomiske incitamenter gået fløjten. Vi får derfor kun gang i det her, hvis man fra politisk hold sætter bindende mål og bringer økonomiske incitamenter i spil”, siger han.

Michael H. Nielsen undrer sig over, at politikerne gerne bruger penge på en større energiomstilling, men ikke vil bruge penge på at nedsætte energiforbruget.

”Der kommer ikke til at ske noget, hvis det skal ske på markedsvilkår”, slutter han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125