23948sdkhjf

Regeringen indfører loft på råstofindvinding til havs

For at forhindre at havbunden overudnyttes, sætter miljøministeren nu begrænsninger på, hvor store mængder råstoffer, der hvert år må hentes på havet
En ny bekendtgørelse, der skal sætte grænser for, hvor store mængder råstoffer, der må indvindes på havbundet hvert år, er nu trådt i kraft.

Formålet er at forhindre, at havbunden overudnyttes, så hvis sandsugninger i et område har været for massive, kan man nu lukke området for at beskytte havmiljøet.

”Indvindingen af råstoffer er nogle steder gået for stærkt, og især i Øresund er der sket en intensiv sandsugning i de sidste par år. Råstoffer er vigtige for vores samfund, men indvindingen skal ske på en miljømæssig forsvarlig måde. Det sikrer jeg nu ved at sætte årlige lofter for, hvor meget der kan hentes i hvert enkelt område”, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Fremover får yderligere 36 af de såkaldte fællesområder, hvor flere forskellige virksomheder kan hente råstoffer, et årligt loft. Når den tilladte mængde er hentet, lukker området.

Stop i Øresund

I efteråret satte miljøministeren gang i en række undersøgelser af påvirkningen af råstoffer på havet. Derudover har ministeren ændret råstofloven, så det bliver muligt at stoppe for indvinding af råstoffer i Øresund, hvis det viser sig, at indvindingen ikke kan ske på en bæredygtig måde. Undersøgelserne af Øresund forventes færdige til sommer.

”Når undersøgelserne er færdige, vil jeg se på, om der er grundlag for at begrænse eller helt forbyde indvinding af råstoffer i Øresund”, siger Kirsten Brosbøl.

Hurtigt ude med loft

Chefkonsulent i foreningen Dansk Råstoffer, Lasse Møller Vollesen, vurderer, at bekendtgørelsen ikke får direkte konsekvenser for råstofbranchen, da man i forvejen har været orienteret.

Han undrer sig dog over, at man fra politisk hold vælger at lave et loft over råstofindvinding, før man har set resultatet af de igangsatte undersøgelser.

”Undersøgelsen af råstofindvindingens miljømæssige påvirkning kunne være blevet brugt til at vurdere, om det overhovedet er nødvendigt med et loft. Det har i mange år fungeret fint med at indvinde råstoffer i fællesområderne. Men på grund af Nordhavnsprojektet blev der en vinter sandsuget alt for intensivt i Øresund, hvilket nu giver anledning til at man laver lofter”, siger han.

I 2010 blev der udlagt 65 fællesområder, som stadig er udlagt. 11 har allerede et årligt loft, og nu får yderligere 36 et loft. En del områder har så små råstofmængder tilbage, at det ikke giver mening at have et loft.

Sagen kort
Det seneste år har råstofindvindingen i Øresund været genstand for debat. Først efterlyste råstofbranchen, at man fra politisk hold udarbejder en national råstofstrategi. Siden har flere politikere tilsluttet sig ønsket. I efteråret sendte Danske Regioners formandskab et åbent brev til miljøministeren, hvor de argumenterede for behovet for en strategi. Det fik miljøministeren Kirsten Brosbøl til at love regionerne, at der i forbindelse med de havmiljøplaner, som et EU-direktiv fra juli sidste år forpligter Danmark at lave. Medlemslandene skal senest i 2021 være klar med deres havplaner. Den lange tidshorisont har bekymret råstofbranchen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105